Siirry suoraan sisältöön

Poolaaminen lisää testauskapasiteettia myös Pohjois-Suomessa

31.8.2020

Uusi kansallinen koronastrategia nostaa testien määrää. Tämä tarkoittaa uusien teknisten menetelmien käyttöönottoa testausten nopeuttamiseksi myös Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymässä.

Koronatestimäärän kasvaessa myös testejä tekevässä NordLabissa on yhtenä keinona testauskapasiteetin lisäämiseksi otettu käyttöön näytteiden poolaaminen. Se tarkoittaa sitä, että kolmen potilaan COVID-19 testauksen nenänielunäytteet yhdistetään ja analysoidaan.

Maailmanlaajuisesti koronavirustestejä tehdään tällä hetkellä erittäin paljon. Tästä syystä eurooppalainen tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) on antanut suosituksen COVID-19 testaukseen liittyvästä näytteiden poolauksesta.

Näytteiden poolaaminen on yksi keino lisätä testauskapasiteettia, varsinkin tilanteessa, jossa valtaosa näytteistä on negatiivisia. Poolamisen aloittamisesta on sovittu yhdessä kansallisesti.

Positiiviset analysoidaan uudelleen

Tulosten luotettavuuden varmistamiseksi, voidaan yhdistää maksimissaan kolme näytettä. Mikäli testitulos on negatiivinen, tällöin kaikkien kolmen potilaan testitulokset ovat negatiivisia. Mikäli tulos on positiivinen, tällöin kaikki kolme näytettä analysoidaan uudelleen yksittäisinä näytteinä.

Uuden kansallisen COVID19-strategian myötä näytemäärät tulevat edelleen kasvamaan myös NordLabin alueella. NordLabin asiantuntijat kartoittavat jatkuvasti uusia toimintamalleja, joilla testauskapasiteettia saadaan lisättyä.

NordLab eli Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla yli 60 toimipisteessä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Koronatestaamisen määrää on päätetty nostaa uuden kansallisen koronastrategian myötä. Kuva: Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta