Siirry suoraan sisältöön

Pokkitörmän alikulussa Sillan salaisuus – opiskelijoiden harjoitustyö esillä Lumossa

19.11.2020

Lumon peruuntuessa, kaupungissa on silti tarjolla pieniä elämyksiä valoa kaipaaville. Esimerkiksi Oulun yliopiston valaistussuunnittelun täydennyskoulutuksen opiskelijat toteuttavat yhteistyössä Lumo-valofestivaalin kanssa Sillan salaisuus -valoteoksen, jossa kulkija pääsee taikamatkalle värien maailmaan.

Sillan salaisuus on tarkasti mietitty sopivaksi Pokkitörmän alikulun tunnelmaan.

”Valaistus nostaa esille sillan arkkitehtuuria ja saa inspiraation värikkäistä graffiteista, jotka heräävät eloon kokonaisvaltaisena värikokemuksena”, kertoo opiskelijoiden lähtökohdista tutkijatohtori Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopistosta.

”Valo elää kulkijan kanssa ja kuvastaa aikaa, johon elämässä matkataan. Valoteos on orgaaninen ja seuraa luonnollista rytmiä, eli eri aikoina reitillä kulkiessa saa erilaisen valokokemuksen”, opiskelijat kuvaavat.

Teos on harjoitustyö, joka kuuluu osaksi Oulun yliopiston ja Savonia ammattikorkeakoulun toteuttamaa OSAaValo – Valaistusosaaminen pohjoisen vetovoimana -hanketta. Koulutus Oulun yliopistossa alkoi tänä syksynä.

”Valaistussuunnittelulle on selkeästi yhä enemmän ja enemmän tarvetta, ei pelkästään lumettoman ja pimeiden aikojemme lisääntyessä, mutta myös valaistusta koskevan tietoisuuden kasvaessa”, sanoo Pihjalaniemi ja korostaa myös, että nykyisin valaistuksissa on paljon tarjolla energiaystävällisiä vaihtoehtoja.

”Olemme todella iloisia, että saimme vihdoinkin Ouluun tämän täydennyskoulutuksen opetuskokonaisuuden, sillä tämä on selkeästi ala, joka tulee kasvamaan”, hän lisää.

Valoteoksissa yhdistyy monta asiaa luovuudesta ja tietotekniikasta lähtien. Kuva: Carita Forsman

Valolla luodaan tunnelmia

Sillan salaisuuden ovat siis suunnitelleet ja toteuttaneet noin 25 opiskelijan ryhmä, ja heidän ohjelmajaksoista eli timelineista yhdistetään ja ohjelmoidaan tietokoneella kokonainen teos. Ryhmät myös harjoittelevat teosidean tiimoilta teknisiä asennuksia, markkinointia ja tiedotusta, ohjelmointia ja niin edelleen.

Yksi Oulun yliopiston valaistussuunnittelun opiskelijoista on valotaiteen läänintaiteilija Leevi Lehtinen.

”Halusin mukaan koulutukseen, koska halusin nimenomaan oppia valaistussuunnittelun teknistä puolta ja suunnitteluprosesseja”, hän sanoo.

Sillan salaisuus -teoksessa Pokkitörmän alikulun kaiteeseen on asennettu yhteensä 21 valaisinta, joiden värisävyt, liikkeet ja ajastukset seinään ja kattoon luovat yhdessä taianomaisen vaikutelman.

Teos on nähtävillä 19. marraskuuta ja 13. joulukuuta välisenä aikana.

Lisätietoja Lumo-valofestivaalista tästä linkistä.

Valaistussuunnittelun koulutuksen haku- ja lisätietoja: Oulu ja Kuopio

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Sillan salaisuus -valoteos nähtävillä 13. joulukuuta asti. Kuva: Lumo

Lue myös

Lue lisää aiheesta