Siirry suoraan sisältöön

Pohojosen oma telekkari avautuu tänään – korjautuuko Pohjois-Pohjanmaan vaatimaton kulttuurimaine?

7.8.2020

Toukokuussa tehdyn tutkimuksen mukaan Pohjois-Pohjanmaata ei tunneta kulttuurimaakuntana. Tänään Oulun juhlaviikkojen 10-vuotistaipaleen kunniaksi kulttuuriväki haluaa tulla suoraan eetteriin juuri tätä vajetta paikkaamaan.

Pohjois-Pohjanmaata ei tunneta kulttuurimaakuntana, osoittaa toukokuussa tehty kulttuuriasenteita ja -tapahtumien mainetta tarkasteleva tutkimus. Maakunta tunnetaan lähinnä musiikista ja kesäfestivaaleista.

Kun suomalaisilta kysyttiin, onko Pohjois-Pohjanmaa kiinnostava kulttuurimaakuntana, vain 16 prosenttia vastasi myöntävästi. Kuitenkin kun vastaajalle lueteltiin lista paikallisista kulttuuritapahtumista, maakunnan kiinnostavuus kasvoi huomattavasti, ja vastaajista vajaa 40 prosenttia vastasi myöntävästi.

”Laadukkaita ja monipuolisia kulttuuritapahtumia on Pohjois-Pohjanmaalla paljon. Pienet toimijamme tekevät kyllä parhaansa markkinoinnissa, mutta tässä on selvästi terhakoitumisen paikka”, huomauttaa Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen.

Hän on myös huolissaan toimittajien välinpitämättömästä suhtautumisesta kulttuuriaiheisiin sekä valtakunnan että oman maakunnan tasolla.

”Haluaisin myös kysyä, otetaanko pohjoisen kulttuuritoimijoiden tekemisiä esimerkiksi medioissa tosissaan ja arvostetaanko niitä muualla kuin paikallisesti? Onko vain Helsingin seudulla kaikkia suomalaisia kiinnostavaa kulttuuria? Arvostammeko itse riittävästi omaa ja naapurin tekemistä? Nämä ovat keskeisiä kysymyksiä myös Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla, joka alkaa tänään”, Alatorvinen jatkaa.

Tarjontaa on, tietoa niistä ei

Pohjois-Pohjanmaan kulttuuritapahtumista on useimmin saatu valtakunnallisesti tietoa lehtijutuista, kaverilta ja radiosta. Lisäksi pohjoispohjalaiset saavat tapahtumista tietoa mainoksista. Neljä kymmenestä sanoo, ettei ole saanut tietoa mistään, tai ei osaa ottaa asiaan kantaa. Kyselyssä korostuikin toive saada tietoa tapahtumista.

”Pohjois-Pohjanmaata ei tunneta niin, että osattaisiin suorilta sijoittaa tapahtumia kartalle, mutta niitä luetellessa alkavat kellot soida. Onhan tässä haastetta meidän alueen tapahtumaviestinnälle, mutta myös matkailu- ja kaupunkimarkkinoinnille, joka voisi enemmän hyödyntää kulttuurikärkiä. Kiinnostavuus kasvaa heti, kun huomataan monipuolinen tarjonta”, toteaa Arctic Pulse -hankkeen projektikoordinaattori Taina Ronkainen.

Tutkimuksen mukaan kiinnostavimmiksi tapahtumiksi valtakunnallisesti nousevat Qstock, Suomipop-festivaali, Kalajoen juhannus, Ilmakitaransoiton MM-kisat, Nallikari Snow Fest, Bättre Folk, Kalajoen Venetsialaiset, Oulun Taiteiden Yö, Oulun Pride ja Päätaloviikko.

Pohjoispohjalaiset itse nostavat kiinnostavimpien listalle myös Lumo Light Festivalin, Oulun Päivät, Koiteli Elää -festivaalin sekä The Irish Festival of Oulun.

Nettitelekkaria tästä päivästä elokuun loppuun

Oulun juhlaviikkojen Pohjoinen kulttuurivirta -kanava herättää pohjoista kulttuurikeskustelua ja näyttää alueen kulttuuritarjontaa elokuussa perjantaisin ja lauantaisin suorissa lähetyksissä. Suorat lähetykset ovat katsottavissa Oulun juhlaviikkojen somekanavilla ja Mun Oulun -facebook kanavalta. Jälkikäteen ohjelmat ovat katsottavissa osoitteessa pohjoinenkulttuurivirta.fi.

Tänään perjantaina 7. elokuuta avajaisjaksossa nähdään paljon keskustelua. Aiheet kulkevat mediassa, kulttuuritekijöissä ja paikalla on useita asiantuntijoita. Viihteestä vastaavat muun muassa Trashcape-kierros, Ilmakitaristit Aapo Rautio ja Justin ”Nordic Thunder” Howard, Stepa, Rällä-pelimannit, sirkustaiteilija Emma Langmoen ja harpisti Andrew Lawrence-King. Tarkempi ohjelma löytyy Oulun juhlaviikkojen sivulta.

Pohojosen nettitelkkari näkyy Oulun juhlaviikkojen somekanavilla sekä Mun Oulun facebookissa.

Ohjelmat:

1. Avausjakso: 7.8. kello 19-22.

2. jakso: 8.8. Oulunsalo Soi, klo 19

3. jakso: 14.8. Taiteiden Yö & Muusajuhlat, klo 16-06

4. jakso: 15.8. Koiteli Elää, klo 19

5. jakso: 21.8. Oulun juhlaviikot esittää, klo 19

6. jakso: 22.8. Elojazz klo 19, esittelyssä myös Flow Productionsin HYLKY

7. jakso: 28.8. Oulun Musiikkivideofestivaalit, klo 19

8. jakso: 29.8. Pumpeligaala klo 19

Lisätietoja: pohjoinenkulttuurivirta.fi.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Ilmakitaran MM-kisat ovat Oulun kulttuuritapahtumien yksi tunnetuimmista. Osaako paikallinen media lähitapahtumia arvostaa ja nostaa niitä valtakunnan tietoisuuteen. Sitä pohtii pohojosen telekkari tänään.

Lue myös

Lue lisää aiheesta