Siirry suoraan sisältöön

Pohojosen nettitelekkarin aiheena tänään: Taiteen syvät vedet ja kulttuurihyvinvointi

21.8.2020

Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla tämän viikonlopun aiheina ovat kulttuurin hyvinvointivaikutukset, jazz sekä festivaalialan tulevaisuus pohjoisessa. Tänään perjantaina nostetaan keskiöön taiteen tuomat mahdollisuudet hyvinvointiin ja vaikeiden asioiden käsittely taiteen keinoin.

Suorassa nettilähetyksessä tänään perjantaina esitetään kello 19–21 Kaikki äitini -videoteos ja keskustellaan taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista.

Kunnallisessa toiminnassa tämä tarkoittaa erityisesti poikkileikkaavaa toimintamuotoa, joka tarvitsee onnistuakseen sekä terveydenhoitoalanhenkilöstön että taiteilijoiden yhteensaattamista. Oulun kaupungin yleisten kulttuuripalveluiden sisällä on panostettu kulttuurihyvinvointipalvelujen tuottamiseen.

”Kulttuurihyvinvoinnin arvostus on harpponut hyvin lyhyessä ajassa suuren loikan eteenpäin”, iloitsee vastaava tuottaja Jaana Potkonen, joka on kulttuurihyvinvoinnin vastuuhenkilö Oulun kaupungilla.

”Nimenomaan suuri kehitys on tapahtunut hoitohenkilöstön puolella. Siellä on käytännön esimerkkien kautta huomattu, miten taide ja kulttuuri edistävät terveyttä, pieninkin esimerkein, ja se pitemmässä juoksussa vaikuttaa myös henkilökunnan jaksamiseen. Tästä on runsaasti tutkimustietoakin olemassa”, hän lisää.

Jalka nousee, edes hetken

Kaukana on se aika, jolloin ajateltiin, että musiikkia esittävän taiteilijan vierailu hoivakotiin olisi vain työtaakkaa lisäävä, arkea häiritsevä lisätoimi.

”Ajatellaanpa vaikka esimerkkiä, jossa pyörätuolissa istuva ikäihminen, joka ei normaalisti kykene omatoimisesti liikkumaan, nousee musiikin innoittamana ylös, koska haluaisi tanssia. Muutos voi olla ohimenevä, mutta se jättää muistijäljen kehoon ja vanhus voi olla mieltään virkeämpi pitkän aikaa. Tämä taas vastaavasti auttaa myös henkilökuntaa jaksamaan”, Potkonen kertoo.

Hän on myös ilolla huomannut, että korona-ajan virtuaaliset kulttuurilähetykset ja taidemuodot ovat madaltaneet kynnystä saada taidetta enemmän myös hoivakoteihin.

Taakkasiirtymät ajassamme

Suorassa lähetyksessä nähtävä Kaikki äitini -teos on noin 45 minuuttinen kuvaus taakkasiirtymäksi kutsutun ilmiön voimasta. Se on hiljainen viittaus keskusteluun ylisukupolvisista traumoista. Teos syntyi tiedostaen, että keskustelua aiheesta ja sen yleisyydestä Suomessa vältellään edelleen.

”Käsite taakkasiirtymä on sanana vähänkäytetty, mutta uskon, että ilmiönä tuttu meille kaikille. Koen, että kulttuurihyvinvoinnista puhumalla, vaikkapa mediassa tai vaikka näin suorassa lähetyksessä tai taiteen keinoin, nostaa näitä asioita esille ja lisää kulttuurihyvinvoinnin tietoisuutta ja arvostusta myös,” sanoo Potkonen.

ILLAN AIKATAULU:

• kello 19 Kaikki äitini teoksen tekijöistä Jussi Alaraasakka ja Anthony Rice-Perttunen keskustelevat teoksen synnystä ja taakkasiirtymän teemasta. Keskustelu käydään englanniksi.

• kello 19.20 Kaikki äitini -videoteos (ei katsottavissa myöhemmin)

• kello 20.20 Keskustelun teemana kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä. Aiheesta keskustelevat yhteisötaiteilija, kulttuuriosuuskunta Ilmeen puheenjohtajan Timo Harjun kanssa Veeran Verstaan Vapaata Tilaa -hankkeen (ESR) projektivastaava Taru Hallikainen ja Kulttuurivoimalan puheenjohtaja Sami Hänninen.

• Yleisö voi osallistua keskusteluun lähetyksen kommenteissa Oulun juhlaviikkojen Facebookissa tai Youtubessa. Lähetys nähtävissä: www.pohjoinenkulttuurivirta.fi

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Taide ja kulttuuri nostavat tunnetusti vaikeitakin aiheita päivänvaloon. Vaikutukset myös hyvinvointiin ovat kiistattomat. Kuva: Kaikki äitini / Milja Laine

Lue myös

Lue lisää aiheesta