Siirry suoraan sisältöön

Pohjoisessa valokuvakeskuksessa Päkä Rehun kuvia elämästä Haukiputaan Jokikylässä

1.2.2022

Päkä Rehu on oululainen valo- ja videokuvaaja. Päkä inspiroituu kuvissaan rujosta estetiikasta. Pohjoisen valokuvakeskuksen Aulagalleriassa nähtävä Rehunkylä näyttely on Päkä Rehun depyyttinäyttely.

Päkä Rehun kuvissa esiintyy laajasti niin ihmiset ja luonto sekä hänen oma elämänsä. Näin taiteilija itse kuvailee näyttelynsä sisältöä:

”Ovi käy. Kahvin tuoksun perässä tullaan mummulaan ja pullaa otetaan lisää pakkasesta. Koolle saattaa tulla isokin joukko rehunlaisia yhtäkkiä, ilmoittamatta. Vanhanaikainen yhteisöllisyys eletään todeksi edelleen Haukiputaan Jokikylässä kotipaikallani.

Kutsun paikkaa tässä näyttelyssä Rehunkyläksi, vaikkei se ole varsinaisesti kylä, vaan rehunlaisista muodostunut pieni yhteisö, jossa touhutaan usein yhdessä samassa pihapiirissä.

Kantatilan tontti on Kiiminkijoen rannassa, jossa on rantasauna sekä nuotiopaikka ja jotka ovat kovassa käytössä kesäaikaan. Uimisen ja saunomisen lisäksi tulille tullaan jakamaan päivän asioita, nauramaan ja syömään makkaraa. Nykyään veljeni viljelee maata Rehunkylällä. Tilan mailla asuvat vanhempani, kolme veljeäni perheineen ja minulla on jokivarressa kesämökki. Lisäksi naapurustossa asuvat isän edesmenneen veljen puoliso ja hänen poikansa perheineen, Rehuja hekin.”

Kuva: Päkä Rehu

”Elämä Rehunkylässä on erittäin työteliästä, uusia ideoita riittää ja niiden nopeita toteutuksia maanviljelyn rinnalla. Milloin päätetään purkaa kokonainen rakennus ja rakennetaan tilalle uusi tai siirtää vanhaa omin voimin parempaan paikkaan, milloin raivataan rantakoivikkoa tai kaislikkoa. Tapahtumia kylässä siis riittää ja siksipä ympäristö tarjoaa oivan mahdollisuuden kuvaamiselle."

"Tilaa viljellään kolmannessa polvessa. Vuonna 1995 karjatalous on lopetettu ja jäljellä on maan viljelemistä. Onneksi serkkumme hankkii kesäisin lampaita ja kanoja. Lampaista minäkin haaveilen mutta isäni on sanonut, että kuusi tuntia hänen kuolemansa jälkeen voin hankkia lampaita hänen maillensa. Rehunkyläläisillä on omaperäinen huumorintajunsa ja yhteisissä hetkissä nauretaan paljon, mutta kuvassa harvoin naurattaa.”

Näyttelyssä ei järjestetä avajaisia mutta taiteilija on paikalla torstaina 17.2.2022 järjestettävässä Kulttuuritalo Valveen opastetussa näyttelykierroksessa klo 17 alkaen.

Päkä Rehu: Rehunkylä-näyttely Pohjoisen valokuvakeskuksen Aulagalleriassa 2.–28.2.2022

Lisätietoja tästä linkistä.

Oululaisen valokuvaaja Päkä Rehun kuvia on esillä helmikuun ajan Pohjoisessa valokuvakeskuksessa. Kuva: Päkä Rehu, sarjasta Rehunkylä

Lue myös

Lue lisää aiheesta