Siirry suoraan sisältöön

Pohjoisen kirjastot yhteistyöhön – kolme maakuntaa, 59 kuntaa ja viisi kirjastoryhmää mukana 2022

24.11.2020

Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin kirjastot aloittavat yhteisiin e-aineistopalveluihin tähtäävän e-kirjaston suunnittelutyön. Tähtäimessä on yhteinen Pohjanportti-verkkoalusta, joka toimisi vuoden 2022 alusta.

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella on jo nyt ollut tarjolla yhteiset e-aineistopalvelut yli maakunta- ja kirjastokimpparajojen. Nyt myös Lapin kirjasto haluaa tulla mukaan ja tarjota asiakkailleen monipuoliset ja ennen kaikkea yhdenvertaiset e-aineistopalvelut.

Tavoittaa 600 000 asukasta

Tavoitteena on, että vuoden 2022 alusta alkavassa kirjastoyhteistyössä on mukana kolme maakuntaa, 59 kuntaa ja viisi kirjastokimppaa.

”Pohjoisen Suomen reilu 600 000 asukasta saavat tasa-arvoiset e-aineistopalvelut, jotka sisältävät muun muassa e-kirjoja, e-äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkia ja elokuvia. Asiakkaille tarjotaan aineistoja yhä useammalla kielellä ja yhä useampaa palvelua on mahdollista käyttää etänä ja myös mobiilisovellutusten kautta”, kertoo kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä Oulun kaupunginkirjastosta.

Tavoitteena yksi verkkoalusta

Näin mittava alueellinen yhteistyö suunnitellaan ja toteutetaan verkostoyhteistyönä.

Työryhmä osallistaa alueen kuntia muun muassa kuullakseen alueen tarpeita e-aineiston suhteen.

”Oulun ja Rovaniemen kaupunginkirjastojen yhteistyönä mallinnetaan prosessi, jolla kirjastot voivat liittyä yhteiseen e-aineistoportaaliin. Yhteistyön lopputulemana ovat yhdenvertaiset ja monipuoliset e-aineistopalvelut, joihin asiakas pääsee liittymään yhden verkkoalustan, Pohjanportin kautta”, lisää Pääkkölä.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastot tähtäävät yhteistyöhön, jossa alueen 600 000 asukasta pystyy hyödyntämään yhteisiä e-aineistoja.

Lue myös

Lue lisää aiheesta