Siirry suoraan sisältöön

Pohjoisen kaupunginjohtajat: Elvytyshankkeiden saaminen pohjoiseen on tärkeää koko Suomelle

4.11.2020

Pohjoisen kaupunginjohtajat vetoavat Pohjoisen äänen puolesta. Kaupunginjohtajat sopivat tapaamisessaan Oulussa muotoilevansa yhteisen suunnitelman ja vaikuttavansa yhdessä siihen, että ”Pohjoisen ääni” kuuluu Suomen kestävän kasvun ohjelmassa.

Oulun, Rovaniemen, Tornion, Kemin, Kuusamon, Kajaanin, Raahen ja Kokkolan kaupunginjohtajat ottavat yhteisesti kantaa Pohjois-Suomen suureen merkitykseen koko Suomen elpymisessä ja kestävässä kasvussä. Kaupunginjohtajat kokoontuivat Oulussa.

Kaupunginjohtajien mielestä ”Pohjoisen äänen” tulee kuulua Suomen kestävän kasvun ohjelmassa. Hallitus valmistelee ohjelmaa yhteistyössä alueiden, kaupunkien ja sidosryhmien kanssa EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen rahoituksen tavoitteiden toteuttamiseksi.

Pohjois-Suomessa on esimerkiksi vireillä 70% Suomen uusista, luonnonvaroihin perustuvista investoinneista. Vientiteollisuuden lisäksi esimerkiksi pohjoiselle tärkeä matkailuala on kärsinyt koronaepidemian seurauksista ja tämä on myös huomioitava ohjelman toteutuksessa.

Kaupunginjohtajien mukaan on tärkeää, että Pohjois-Suomessa käynnistyy vaikuttavia, taloutta kestävästi uudistavia ja elvyttäviä hankkeita, kanavoituu EU:n elvytysrahoitus sitten minne päin pohjolaa tahansa. Kaikki pohjoiseen Suomeen sijoittuva elvyttävä rahoitus hyödyntää koko aluetta ja tukee Suomen kasvua.

Pohjoisen kaupunginjohtajat kirjasivat viisi tärkeää, yhteistä kokonaisuutta, joilla on suuri merkitys koko Suomelle. Ne ovat osaamiseen perustuvan tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden edistäminen (TKI) ja digitalisaatio, Pohjois-Suomen saavutettavuus ja kestävä logistiikka, Pohjois-Suomen kiinteiden datayhteyksien vahvistaminen eli runkoverkko ja alueiden laajakaistayhteydet, työllisyyden edistäminen ja pohjoisen teollisuuden hankkeet.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tehtaan piiput
Pohjoisen teollisuuden hankkeet ovat yksi kaupunginjohtajien määrittelemistä viidestä tärkeästä, yhteisestä kokonaisuudesta, joilla on suuri merkitys koko Suomelle.

Lue myös

Lue lisää aiheesta