Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Suomen uusina läänintaiteilijoina aloittivat työparina Jannet Niskala & Rosenvall

21.1.2022

Taiteen edistämiskeskuksessa on vuodenvaihteessa aloittanut uusia kulttuurisen moninaisuuden ja taiteilijoiden työskentelyedellytysten kehittämisen asiantuntijoita. Samalla kokeillaan kahta taiteenalaa yhdistävän läänintaiteilijaparin mallia. Janne Niskala ja Janne Rosenvall aloittivat työparina alueenaan koko Pohjois-Suomi.

Tuottaja ja elokuvaaja Janne Niskala aloitti joulukuussa Oulun toimipisteessä audiovisuaalisten taiteiden läänintaiteilijana. Hän on toiminut 2000-luvun alusta lähtien perustamassaan Vaski Filmissä, pääasiassa dokumenttifilmien parissa.

Niskala on tehnyt lähes kaksikymmentä dokumenttielokuvaa kuvaajan tai tuottajan ominaisuudessa ja myös toteuttanut tuotantopalveluita ulkomaisille tv- ja elokuvatuotannoille. Lisäksi Niskala on toiminut lukuisissa media-alan oppilaitoksissa opettajana.

Käsikirjoittaja Janne Rosenvall aloitti myös joulukuussa, Rovaniemen toimipisteessä kirjallisuuden ja käsikirjoittamisen läänintaiteilijana. Hän on näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja dramaturgi, ja on lisäksi opettanut luovaa kirjoittamista ja käsikirjoittamista.

Rosenvallin tuotanto sisältää teatteria, tanssia ja nukketeatteria hyödyntäviä näyttämöteoksia sekä av-töitä tv-sarjasta ja dokumentista videoinstallaatioihin ja projisointikäsikirjoituksiin.

Tavoitteena vahvistaa työmahdollisuuksia

Janne Niskala ja Janne Rosenvall muodostavat työparin, ja molempien toimialueena on koko Pohjois-Suomi eli Kainuu, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa. Aloite tällaisesta työparista tuli Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnalta.

Läänintaiteilijaparin tehtävänä on vahvistaa audiovisuaalisten taiteiden ammattilaisten ja kirjailijoiden työmahdollisuuksia ja toimeentuloa tällä alueella. Erityisiä avauksia on suunnitteilla alueen av-toimijoiden ja kirjoittajien törmäyttämiseen ja verkostoitumiseen. Tavoitteena on myös vahvistaa ammattilaisten kansainvälistymistä. Niskala ja Rosenvall työskentelevät Taiteilijoiden työskentelyedellytysten kehittämisohjelmassa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Taiteen edistämiskeskuksessa kokeillaan ensimmäistä kertaa parivaljakkomallia. Läänintaiteilijat Janne Niskala ja Janne Rosenvall aloittivat viime joulukuussa. Kuva: Lari Järnefelt

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta