Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Suomen ensimmäinen oliivirouheinen ekokeinonurmi valmistuu Hovinsuolle

30.9.2021

Hovinsuon urheilupuistoon Hinttaan valmistuu oliivikivirouheinen keinonurmikenttä jalkapalloilijoille. Kumirouheeseen verrattuna ekologisempi oliivikivirouhe tekee tuloaan tekonurmille myös Suomeen – muualla Euroopassa vastaavia kenttiä on jo satoja.

Hovinsuon urheilupuistoon valmistuu syksyn aikana Suomen ensimmäisiin oliivikivirouheisiin jalkapallokenttiin lukeutuva tekonurmikenttä. Nurmi on jo asennettu, ja kentälle saadaan lähiaikoina myös sivuverkot ja led-valaistus.

”Tampereella ja Oulussa on Suomen ainoat oliivikivirouheiset ekokeinonurmet”, kertoo projektipäällikkö Harri Peltomäki tekonurmen valmistaja Saltex Oy:sta.

Ekologisia vaihtoehtoja etsitään nyt jalkapallokentille kiivaasti. Ilmassa on leijunut jo parin vuoden ajan tietoisuus siitä, että Euroopan unioni saattaa jollain aikavälillä kieltää autonrenkaista valmistetun kumirouheen käytön tekonurmilla ympäristösyistä.

Hollannissa on Peltomäen mukaan pari vuotta sitten vaihdettu iso osa jalkapallokenttien polyymeerisistä täyttöaineista ympäristöystävällisimpiin täyttöaineisiin.

”Kenttiä imuroitiin tyhjäksi ja vaihdettiin oliivia tai muita rouheita tilalle.”

Peltomäen mukaan oliivikivirouheisia Saltexin tekonurmikenttiä on Ruotsissa ja Norjassa jo muutamia, ja vastaavanlaisia muiden valmistajien kenttiä muualla Euroopassa jo satoja. Saltexin tuotekehityksessä on kokeiltu erilaisia ekologisia vaihtoehtoja, kuten korkkia ja puunkuorta.

”Muualla maailmalla ekologiset vaihtoehdot ovat nämä: korkki, oliivi ja bioflex eli hiekka, joka on pinnoitettu kumilla. Toki valtavat hintaerot on eri rouheilla. Varmaan kolminkertainen hintaero on mustarouheella ja pinnoitetulla kumilla. Oliivi menee siihen väliin”, arvioi Peltomäki.

Lähikuva oliivikivirouheisesta tekonurmesta.
Oliivikivirouhe on biologinen vaihtoehto kumirouheelle. Oliivirouhe saattaa nopealla vilkaisulla muistuttaa hiekkaa.

Kilpailutuksessa haettiin vähintään yhtä ekonurmea

Hovinsuon urheilukeskuksen molemmat kentät uusittiin tänä kesänä. Kentistä suurempi oli aiemmin haasteellisesti hoidettava luonnonnurmikenttä, joka korvattiin nyt ekokeinonurmella. Ekokeinonurmi on suunniteltu erityisesti jalkapallon pelaamiseen. Pienemmällä tekonurmella on viivat myös pesäpallon pelaamiseen.

Oulun Infra -liikelaitoksen työnjohtaja Marko Saarikosken mukaan ekokeinonurmen rakentaminen ei eronnut niin sanotun tavallisen tekonurmen rakentamisesta ainakaan ekovaihtoehdon vuoksi. Kumirouheen tilalle laitettiin Espanjasta tuotua oliivikivirouhetta.

”Kenttärakenteita on toki erilaisia. Tässä pienemmässä kentässä ei ole alapuolista joustoa, kun taas oliivikentässä on. Kentät on suunniteltu erityyppisiin tarkoituksiin ja siksi niihin on haettu erilaisia ominaisuuksia”, kertoo Peltomäki.

Ulkoliikuntapäällikkö Mika Puolitaival Oulun kaupungin liikuntapalveluista kertoo, että ekologisuus oli yhtenä laatukriteerinä Hovinsuon kenttien perusparannuksen kilpailutuksessa.

”Tavoitteena oli, että vähintään toinen kenttä olisi ekokenttä. Ekokenttien hinnat olivat aiemmin pilvissä, mutta ne ovat tulleet sieltä alaspäin. Nyt kerätään sitten kokemuksia, että millainen ekokenttä on käytännössä”, sanoo Puolitaival.

Jalkapallomaali ja tekonurmikenttä sekä 4 miestä.
Hovinsuolle valmistui loppukesästä myös perinteinen keinonurmikenttä, jolla voi pelata jalkapallon lisäksi esimerkiksi pesäpalloa. Ekokeinonurmella puolestaan on ainoastaan jalkapallon rajat.
Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oliivikivirouheinen keinonurmi on nyt asennettu Hovinsuolle. Vastaava mestari Marko Saarikoski Oulun Infra -liikelaitoksesta ja projektipäällikkö Harri Peltomäki Saltex Oy:sta kävivät tarkistamassa Hovinsuon tilanteen eilen. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta