Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta tehostaa viranomaisten tiedonkulkua ja toimintaa

23.3.2020

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta on tehostanut viranomaisten tiedonvaihtoa ja yhteistä toimintaa.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta on kokoontunut ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla verkkokokoukseen koronaviruksen aiheuttaman poikkeusolojen vuoksi.

”Poikkeusolot edellyttävät hyvää yhteistyötä viranomaistoiminnan, yritysten, yhteisöjen, kolmannen sektorin kesken ja ennen kaikkea suurta kansalaisten omaa panosta”, tiedottaa valmiuskunta.

Kokouksessa kuultiin lähes kolmenkymmenen eri toimijan katsaus oman organisaation toimiin viruksen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi, sekä näkemys toimintakyvystä lähiviikkojen aikana. Koronakriisi iskee laajasti kaikkiin toimintoihin, elinkeinoihin, yrityksiin, ihmisten toimeentuloon ja jokapäiväiseen elämään.

Tarkoituksena tehostaa toimintaa

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävä on turvata tiedonvaihto ja yhteensovittaa eri viranomaisten ja toimijoiden toiminta ja poikkeusoloissa.

”Tehtävänämme on huolehtia alueemme kyvystä kohdata poikkeusolot ja turvata yhteiskuntamme toimivuus. Tieto kentältä on tärkeää, että voidaan luoda tilannekuva Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella. Aluehallintovirasto käyttää koottua tietoa laissa määrätyn tehtävänsä, eli eri viranomaisten toimien yhteensovittamisen toteuttamiseen ja valtion eri ministeriöiden pyytämien tilannekuvien tekemiseen,” sanoo ylijohtaja Savolainen.

Tilanne muuttuu jatkuvasti

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella todettuja tartuntoja viime perjantaina, 20. maaliskuuta, oli 30, joista kaikki Pohjois-Pohjanmaalla. Kainuussa virustartuntoja ei toistaiseksi ollut. Kaikkia tartuntoja ei kuitenkaan ole tiedossa.

Ylijohtaja Savolainen toteaa yhteenvedossaan, että tilanne on uusi ja se muuttuu koko ajan. Pohjoinen tulee Etelä-Suomea jäljessä.

"Voimme todeta, että alueemme viranomaiset ovat hyvässä valmiudessa ottaa vastaan lisääntyvän määrän tautitapauksia."

Ohjeita on syytä noudattaa

Ylijohtajan mukaan tämä kevät ja alkukesä ovat Suomen historiassa poikkeuksellinen jakso, joka koettelee henkistä kriisinsietokykyämme.

”Onnistuminen viruksen leviämisen hidastamisessa turvaa hoidon riittävyyden jokaiselle. Vetoankin, että jokainen noudattaa viranomaisten ohjeita. Näin suojaamme riskiryhmiä tartuntataudilta, johon vielä ei ole rokotetta. Todella vakavassa vaarassa ovat ikääntyneet ja ja muut riskiryhmät, mutta virus on riski kaikille”, sanoo Savolainen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen kokosi yhteen alueen lähes kolmisenkymmentä eri toimijaa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta