Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta rohkaisee maskien käyttöön

8.10.2020

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla tautitilanne on kiihtymässä ja Oulun seudulla positiivisten testitulosten määrä on nousussa. Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta katsookin, että nyt syytä rohkaista kaikkia noudattamaan sairaanhoitopiirien ja kuntien suosituksia maskien käytöstä.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen toteaa, että tautitilanne on muuttunut merkittävästi viime viikkoina.

”Virusta on levinnyt myös kuntiin, joissa sitä ei aiemmin ole ollut. Yllättäviin tautiryppäisiin on valmistauduttava”, Savolainen korosti.

Toisaalta sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa on onnistuttu jäljittämään tartuntaketjut hyvin ja testauskapasiteetti on hyvällä tasolla. Kainuussa käytetään myös koronaviruksen pikatestausta. Pikatestaus soveltuu erityisesti harva-asutusalueille, joissa näytteiden kuljetusmatkat vievät aikaa ja testitulokset viipyvät.

Yhteistyötä eri viranomaisten välillä

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun alueelliset koordinaatioryhmät ovat järjestäytyneet Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti.

Sairaanhoitopiirien koordinoimissa kokoonpanoissa on ELY-keskuksien, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ja aluehallintoviraston edustajat. Kerran viikossa kokoontuvissa ryhmissä ylläpidetään alueen tilannekuvaa ja arvioidaan epidemiatilannetta useiden kriteerien pohjalta. Erityisen tärkeää on tiivis keskusteluyhteys ja yhteistyö eri viranomaisten välillä.

Koordinaatioryhmän arviointi on pohjana aluehallintoviraston, sairaanhoitopiirien ja kuntien tekemille koronaviruksen torjuntatoimille.   

Maskisuositus ei näy alueella

Valmiustoimikunta oli huolestunut siitä, että kansallinen kasvomaskisuositus ei näy vielä riittävästi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Valmiustoimikunnassa todettiin, että maskien käytön lisääntymiseen on hyvä varautua. Koronaepidemiassa on kolme eri tasoa: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Maskisuositus on jaettu näiden vaiheiden mukaan.

”Olemme nyt lähellä koronaepidemian kiihtymisvaihetta. Noudattamalla suosituksia voimme hidastaa epidemian etenemistä ja välttyä siltä, että joudumme epidemian leviämisvaiheeseen ja kovempiin rajoitustoimenpiteisiin”, viestittävät aluehallintoviranomaiset.

Viestintä yhdenmukaiseksi

Yhdenmukainen, selkeä ja oikea-aikainen viestintä on koronakriisin informaatiotulvassa tärkeää. Eri viranomaiset tekevät yhteistyötä, jotta tärkeät viestit tavoittavat alueemme asukkaat. Jatkossa viestinnän yhteensovittamista tullaan tekemään tiiviimmin myös kolmannen sektorin ja yrittäjien kanssa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on rakentamassa yhdessä kuntien ja THL:n kanssa kansalaisille tarkoitettua koronainfo-sivua, josta löytyy kaikki oleellinen tieto alueen koronatilanteesta.

Ylijohtaja Savolainen myös linjasi, että tilanne on syytä ottaa vakavasti. Kansalaisissa on havaittavissa väsymystä suositusten noudattamisessa.

"Nyt tavallisten kansalaisten tärkeys koronanvastaisessa taistelussa korostuu", totesi Savolainen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Paikoissa, joissa turvaväliä on mahdotonta pitää, suositellaan maskin käyttöä. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta