Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan työttömyys laskee tasaisesti – koronaa edeltäneelle tasolle on vielä matkaa

26.5.2021

Alkuvuonna 2021 niin työttömien kuin lomautettujen määrä on laskenut Pohjois-Pohjanmaalla kuukausittain. Määrällisesti vähennys ei ole ollut kuukausitasolla huomattavan suuri, mutta suunta on ollut tasaisen laskeva.

Huhtikuun 2021 lopussa työttömiä työnhakijoita lomautetut mukaan lukien oli Pohjois-Pohjanmaalla 22 700, mikä on tuhat vähemmän kuin kuukausi sitten.

Työttömien ja lomautettujen määrä oli poikkeuksellisen korkea Pohjois-Pohjanmaalla vuosi sitten. Maaliskuussa 2020 puhjennut koronakriisi nosti varsinkin lomautettujen määrän äkillisesti moninkertaiseksi alkuvuoden luvuista ja myös työttömien määrä oli lähikuukausia korkeampi. Huhtikuussa 2021 työttömyyden taso on huomattavasti viime vuoden huhtikuuta alempi. Viime kuun lopussa maakunnassa oli 1 000 työtöntä ja 8 000 lomautettua vähemmän kuin vuosi sitten.

Työvoimakysyntä aktivoitunut

Työttömyys on edelleen korkealla, emmekä ole saavuttaneet vielä korona-aikaa edeltänyttä tasoa. Tulevina kesäkuukausina työttömien määrä kohoaa hetkellisesti monien vastavalmistuneiden kirjautuessa TE-hallinnon asiakkaaksi. Nykytahdin jatkuessa korona-aikaa edeltäneeseen työttömyyden tasoon päästään syksyn puolella.

Huhtikuun lopun työttömyysaste oli niin koko maassa kuin Pohjois-Pohjanmaalla 12,1 prosenttia. Maakunnan alhaisin työttömyysaste oli Limingassa 7,1 ja korkein Vaalassa 15,0. Oulun työttömyysaste oli 13,5 prosenttia.

Työvoiman kysyntä on ollut tämän vuoden alkukuukausina viime vuotta selvästi aktiivisempaa. Paikkoja on ollut avoinna runsaasti eri tehtäviin. Koko kuukauden aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa oli tarjolla yli 12 500 työpaikkaa – uusia työpaikkoja ilmoitettiin huhtikuun aikana yli 5 900. Viime kuukausina kasvanut paikkatarjonta viestii osaltaan talouden vähittäisestä vireytymisestä. Huhtikuiden 2020 ja 2021 suora vertailu ei ole mielekästä avointen paikkojen osalta. Vuosi sitten koronapandemia oli rajussa kasvuvaiheessa ja moni työantaja vältti uusia rekrytointeja epävarmassa tilanteessa. Huhtikuussa 2020 avointen paikkojen määrä oli maakunnassa poikkeuksellisen alhainen.

Nuortenkin työttömyys vähentynyt

Nuorten ja yli 50-vuotiaiden työttömyys on vähentynyt tasaisesti maakunnassa alkuvuoden aikana. Alle 25-vuotiaita nuoria työttömiä oli huhtikuun lopussa 3 500 ja yli 50-vuotiaita työttömiä oli 7 500. Pitkäaikaistyöttömyys sen sijaan jatkaa nousuaan.

Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli huhtikuun lopussa 7 300, mikä on 2 400 enemmän kuin vuotta aiemmin ja 250 enemmän kuin maaliskuussa 2021. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli huhtikuun lopussa 2 800.

Aktivointiasteeseen laskettavissa TE-hallinnon palveluissa oli huhtikuun lopussa 7 600 henkilöä, mikä on sama määrä kuin vuotta aiemmin. Palveluihin osallistujista lähes puolet oli koulutuksessa: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 2 100 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli 1 600 opiskelijaa.

Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä 1 700 henkilöä ja kuntouttavassa työtoiminnassa osallistujia oli 1 500. Lisäksi työ- ja koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisina sekä työnhaku- ja uravalmennuksessa oli yhteensä 700 osallistujaa.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Nuorten ja yli 50-vuotiaiden työttömyys on vähentynyt tasaisesti maakunnassa alkuvuoden aikana. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta