Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan koronasuositukset säilyvät toistaiseksi ennallaan

26.2.2021

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen pandemian kiihtymisvaiheessa. Alueellinen koordinaatioryhmä päätti pitää alueella nykyiset suositukset ennallaan. Tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran tiistaina 2. maaliskuuta.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui ylimääräisen kokoukseen perjantaina 26. helmikuuta. Ryhmä ei tällä erää linjannut muutoksia alueen koronasuosituksiin, vaan totesi, että tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran tiistaina 2. maaliskuuta.

”Alueen epidemiologinen tilanne ei ole oleellisesti muuttunut viime tiistain jälkeen, kun suosituksista edellisen kerran linjattiin. Tilannetta seurataan kuitenkin aktiivisesti ja muutoksia suosituksiin ja rajoituksiin voidaan tarvittaessa tehdä, myös valtakunnalliset linjaukset huomioiden”, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo.

Pohjois-Pohjanmaa on epidemian kiihtymisvaiheessa, joten alueella valmistaudutaan valtioneuvoston suosituksen mukaisesti sulkuvaiheen toimenpiteiden käyttöönottoon 8. maaliskuuta alkaen. Näin halutaan välttää siirtymistä leviämisvaiheeseen, jolloin jäljittäminen vaikeutuu.

Pohjois-Pohjanmaalla voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: 

Yleisötilaisuudet: Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Ravitsemusliikkeet: Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Julkiset tilat: Kuntien hallinnoimat julkiset tilat voidaan pitää kuntien harkinnan mukaan ja paikallinen epidemiatilanne huomioiden avoimena, jos turvallinen asiointi niissä voidaan varmistaa.

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita):  Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa. Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita. Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen. Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.). Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa. Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet: Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta: 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta pidetään keskeytettynä. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. Tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnan jatkumisen osalta kunnat tekevät lopulliset päätökset epidemiologisen tilanteen mukaan.

Ikääntyneet ja riskiryhmät: Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL ohjeistusta.

Opetuksen järjestäminen:  Ammattikorkeakoulut ja yliopistot jatkavat etäopetuksessa. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena toisen asteen oppilaitoksissa, kuten lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa turvavälit ja maskisuositukset huomioiden.

Etätyösuositus: Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti.

Etäkokouskäytännöt: Suositaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Vallitsevat suositukset ovat toistaiseksi voimassa Pohjois-Pohjanmaan alueella. Kuva: PPSHP

Lue myös

Lue lisää aiheesta