Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Pohjanmaalle rakentuu uusi kansainvälinen residenssiverkosto

30.7.2020

Hankkeessa luodaan Pohjois-Pohjanmaalle uusi kansainvälisen residenssitoiminnan arktinen keskittymä.

Pohjois-Pohjanmaalla alkaa ainutlaatuinen hanke, jossa luodaan uudenlaista liiketoimintaa ja yhteistyötä taiteen ja kulttuurin alalla. Vaikka hankkeessa on vahva kansainvälinen ulottuvuus, sen ytimenä tulee olemaan Iin Taidekeskus Kulttuurikauppila.

”Iin kunta on tässä pääveturina ja meillä on tarkoitus palkata tänne oma projektipäällikkö vetämään hanketta", kertoo vastaava tuottaja Jetta Huttunen, Taidekeskus KulttuuriKauppilasta. 

Pitkän tähtäimen tavoitteena on avata myös maailmanlaajuisen taiteilijaresidenssien yhteistyöjärjestön ResArtisin arktinen toimisto Iin kuntaan ja siten avata kansainvälisille taidetoimijoille portti pohjoiseen.

”Arktinen toimisto edistää myös merkittävästi  Pohjois-Pohjanmaan residenssien kansainvälistä toimintaa ja nostaa ne globaalin näkyvyyden ja yhteistyön piiriin”, jatkaa Huttunen.

Maaseudun vetovoimaa

Hankkeessa kartoitetaan residenssitoiminnan strategisia yhteistyömahdollisuuksia ja kumppanuuksia sekä pilotoidaan residenssien välittäjäliiketoimintaa matkailussa, taiteilijoiden työllistämisessä sekä taiteen ja tieteen yhteistyöhankkeissa.    

Toiminnan kehittäminen perustuu maaseutumaisen ympäristön vetovoimalle ja luovien alojen potentiaalin kasvattamiselle Pohjois-Pohjanmaalla. Innovaatioverkoston tavoitteena on saada aikaan pysyviä toimintakenttää tukevia rakenteita alueella ja lisätä toimijoiden osaamista kansainvälisellä taidekentällä.

KRIPA-hanke perustuu aiemmin laadittuun Pohjois-Pohjanmaan taiteilijaresidenssien kehittämissuunnitelmaan, jossa olivat mukana lähes kaikki Pohjois-Pohjanmaan kunnat ja joka toteutettiin yhteistyössä Oulun kaupungin ja Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen kanssa.

Globaalisuus ja ekologisuus edellä

Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota globaalin tilanteen kehittymiseen ja ekologisuuden näkökohtiin ja sen kansainvälistä ulottuvuutta rakennetaan kestävällä tavalla. 

Hanketta rahoittavat ELY-keskus ja EU:n Maaseuturahasto ja se liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Hankkeen toteuttajia ovat Iin kunta, Raahen kaupunki sekä Kuusamo-opiston kannatusyhdistys ry.  Hanke päättyy vuoden 2022 lopussa.  

 

Iin kunta ja Taidekeskus Kulttuurikauppila ovat uuden residenssihankkeen vetureina. Kuva: Antti J. Leinonen

Lue myös