Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Pohjanmaalla 4 400 työtöntä työnhakijaa vähemmän kuin vuosi sitten – avoimien työpaikkojen määrä suuressa kasvussa

22.2.2022

Työttömien määrä laski Pohjois-Pohjanmaalla huomattavasti viime vuoden aikana ja suunta näyttää jatkuvan myös alkuvuonna 2022. Tammikuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli maakunnassa 19 800, mikä oli 4 400 henkeä vähemmän kuin vuosi sitten.

Joulukuusta työttömien määrä väheni 500:lla. Lomautettuna oli tammikuun lopussa 1 900 henkilöä, mikä on lähes 1 600 vähemmän kuin vuosi sitten. Myös joulukuusta lomautettujen määrä väheni hieman.

Elinkeinotoiminnan vilkastuminen näkyy maakunnassa kasvaneena työvoiman kysyntänä. Tammikuun aikana Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston alueella ilmoitettiin avoimeksi 9 700 uutta työpaikkaa, mikä on 74 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja oli eniten palvelu- ja myyntialojen työntekijöille. Tammikuun aikana maakunnassa oli tarjolla kaikkiaan 16 600 avointa työpaikkaa.

Tammikuun lopussa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Pohjanmaalla 10,6 prosenttia. Koko maassa työttömyysaste oli 10,4 prosenttia. Suhteellinen työttömyys vaihtelee suuresti maakunnan sisällä. Alhaisin työttömyysaste oli Limingassa 5,7, ja korkein Vaalassa 14,5. Oulussa työttömyysaste oli 12 prosenttia.

Eri ikäryhmät työllistyvät

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli tammikuun lopussa 2 800, mikä on 1 000 vähemmän vuoden takaiseen verrattuna. Yli 50-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä oli 1 100 alempi kuin vuosi sitten. Keväästä 2020 asti jatkunut pitkäaikaistyöttömyyden nousu pysähtyi viime vuoden syksyllä, joskin pitkäaikaistyöttömien määrä hieman nousi taas joulukuussa.

Tammikuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli maakunnassa 7 300, mikä on saman verran kuin joulukuussa ja 600 enemmän kuin vuosi sitten. Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä oli tammikuun lopussa 3 500, mikä on 900 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työllistymistä edistetään eri palvelumuodoin. Tammikuun lopussa TE-hallinnon eri palveluissa oli yhteensä 7 300 osallistujaa. Eniten osallistujia oli koulutuksessa: omaehtoisesti työttömyysetuudella opiskeli 1 800 henkilöä ja työvoimakoulutuksessa oli 1 400 opiskelijaa.

Työllistettynä yksityiselle ja julkiselle sektorille oli yhteensä 2 000 henkilöä ja kuntouttavassa työtoiminnassa osallistujia oli 1 400. Lisäksi työ- ja koulutuskokeiluissa, vuorotteluvapaasijaisena sekä työnhaku- ja uravalmennuksessa oli yhteensä 700 osallistujaa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tammikuun aikana alueellamme ilmoitettiin yli 70 prosenttia enemmän avoimia työpaikkoja kuin vuosi sitten. Eniten työvoimatarvetta on palvelu- ja myyntialoilla. Kuva: Mostphotos

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta