Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto jääkiekkoilija Lasse Kukkoselle

14.2.2021

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon jääkiekkoilija Lasse Kukkoselle.

Lasse Kukkonen on oululainen, aktiiviuransa lopettanut jääkiekkoilija, olympiamitalisti ja maailmanmestari. Hän on aina korostanut pohjoispohjalaisten juurien merkitystä ja tehnyt maakuntaa ansiokkaasti tunnetuksi.

Kukkonen on vaikuttanut ja vaikuttaa edelleen esimerkillään sekä jääkiekon kautta että jääkiekkokaukalon ulkopuolella. Hänellä on ollut merkittävä rooli ja esikuvatehtävä Kärppien juniori- ja nuorisotyön vaikuttajana ja kehittäjänä. Suuri merkitys nuorille pelaajille on ollut Kukkosen tapa kannustaa ja innostaa heitä alkavalla urallaan.

Lasse Kukkoselle Oulu ja Pohjois-Pohjanmaa on ollut aina iso osa elämää.

”Palkinto on iso tunnustus koko joukkueelle ja yhteisölle, johon sain kunnian kuulua peliurani aikana”, Kukkonen itse kommentoi.

Tunnetaan taitavana joukkuepelaajana

Kukkonen pelasi koko SM-liigauransa Oulun Kärpissä. Hän juhli Kärpissä neljää Suomen mestaruutta sekä oli mukana nostamassa joukkuetta korkeimmalle sarjatasolle. Kukkonen on pelannut NHL-liigassa, AHL-farmiliigassa, Venäjän KHL-liigassa ja Ruotsin Elitserienissä, mutta palannut aina Oulun Kärppiin.

Hän on edustanut Suomen jääkiekkomaajoukkuetta sekä nuorten että aikuisten arvokisoissa ja voittanut näissä lukuisia arvokisamitaleja.

”Kukkonen muistetaan ennen kaikkea ainutlaatuisena joukkue- ja pukukoppipelaajana, ja hän on toiminut urallaan kapteenina useaan otteeseen. Kukkonen on toiminut sillanrakentajan roolissa ja tämä näkynyt myös tavassa, jolla hän on hoitanut rooliaan”, perusteluissa mainitaan.

Ansiot ovat vakuuttavia

Lokakuussa 2020 Kärppien Liiga-kauden kotiavausottelu oli Lasse Kukkosen uran päätös. Hänet on valittu Kärppä-säätiön hallitukseen, joka keskittyy oululaisen ja pohjoissuomalaisen juniorijääkiekon tukemiseen ja kehittämiseen. Lisäksi Kukkonen tarjoaa oman yrityksensä kautta nuorille suunnattua psyykkistä valmennusta sekä johtamiskoulutusta yritysjohtajille.

Palkinto on kuvanveistäjä Sanna Koiviston muotoilema pienoisveistos, joka symboloi Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa.

Palkinnon luovuttavat Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston puheenjohtaja Pirjo Sirviö, maakuntahallituksen puheenjohtaja Matias Ojalehto ja maakuntajohtaja Pauli Harju. Palkinto luovutetaan Kukkoselle Ystävänpäivänä 14. helmikuuta.

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä.

Aiemmin Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon ovat saaneet:

Professori Seppo Säynäjäkangas 2005, opetusneuvos Marketta Viitala 2006, Oulu Kärpät Oy 2007, maakuntaneuvos Pentti Lampinen 2007, Oulun yliopisto 2008, luontovalokuvaaja, fil.tri h.c. Hannu Hautala 2009, maaherra Eino Siuruainen 2010, DI, tekniikan tohtori h.c. Juha Hulkko 2011, lentoaseman päällikkö Pekka Mäntynen 2012, järjestöneuvos Marja Irjala 2013, kapellimestari Timo Hannula 2014, professori Anssi Paasi 2015, pilapiirtäjä Jari Elsilä 2016, kaupunginjohtaja Matti Pennanen 2017, oopperalaulaja Soile Isokoski 2018, teollisuusneuvos Veijo Sydänmetsä 2019 ja professori, tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi 2020.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Aktiiviuransa lopettanut kärppäläinen Lasse Kukkonen on saanut ansaitusti Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon. Kuva:Kukkolasse

Lue myös

Lue lisää aiheesta