Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt toisen aallon kiihtymisvaiheeseen – uudet koronarajoitukset astuvat voimaan

25.11.2020

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanne on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Uudet suositukset tulevat voimaan huomenna torstaina 26. marraskuuta ja ovat voimassa 18. joulukuuta asti.

Oulussa on kuluneella viikolla todettu tiistai-iltapäivään mennessä 17 uutta koronatartuntaa. Joukkoaltistumisia on tällä viikolla todettu kolme kappaletta ja karanteeniin asetettu lähes 100 henkilöä.

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala ilmaisi huolensa tänään keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa:

"Tilanne Oulussa on vaihdellut ja nyt ollaan toisen aallon kiihtymisvaiheessa. Uusi nousu alkoi viikolla 47.  Kaupunki ottaa toiminnassaan uudet suositukset täysimääräisesti käyttöön ja suositamme niitä käytettäväksi myös yksityisissä tilanteissa", hän sanoi.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo muistutti suosituksista vielä tarkemmin:

"Nyt ei voi painottaa liikaa, että lievissäkin oireissa hakeudutaan testiin, mutta muutoin on pysyttävä kotona. Ei siis mennä töihin, harrastuksiin, kouluun tai kylään, kirkkoon tai kaupungille", Mäkitalo luetteli.

Oulun kaupunki piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa viranomaiset sekä kaupunginjohtaja Päivi Laajala (vas), viestintäjohtaja Mikko Salmi, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko ja terveysjohtaja Jorma Mäkitalo selvittivät koronatilannetta alueella. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Viime viikolla tapahtui käänne huonompaan

Koronan ilmaantuvuus Oulussa on viimeisen kahdenviikon jaksolta sataatuhatta asukasta kohden noussut 68:aan, edellinen lukema oli 60,7. Koko Pohjois-Pohjanmaalla ilmaantuvuus on noussut 37,7:stä 38,5:een.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä Oulun yliopistollisessa sairaalassa alle viisi henkilöä. Oulun kaupunginsairaalassa ei ole koronapotilaita hoidossa. Näytteenottokapasiteetti on hyvä, viikossa otetaan noin 2500 näytettä ja sitä voidaan vielä nostaa 4500:een.

Oulun kaupunki on jo ollut laajasti etätöissä niissä tehtävissä, joissa se on ollut mahdollista, ja käytäntöä vahvistetaan edelleen. Kaupunki siirtyy etäkokouskäytäntöihin mahdollisimman kattavasti, fyysisiä kokouksia järjestetään vain erityissyistä ja erityisjärjestelyin. Oulun kaupungilla otetaan käyttöön maskit työpaikoilla sisätiloissa, niissä tehtävissä, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Oulun kaupunki suosittaa, että oululaiset hakeutuisivat koronatestiin lievissäkin oireissa, ja oireisena pidättäytyisivät kaikista sosiaalisista kontakteista oman välittömän perheen ulkopuolella. Oireisena kouluun, töihin, harrastamaan tai kaupungille lähteminen on vastuutonta.

SUOSITUKSET 26.11.-18.12.

Laajennettu etätyösuositus

Suositellaan, että kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt

Suositellaan siirtymistä mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Maskisuositukset

Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, ollut voimassa Oulussa jo 29.10. lähtien.

Toisen asteen oppilaitoksissa, mukaan lukien lukiot ja korkeakoulut.

Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Yksityistilaisuudet

Suositellaan, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä.

Harrastusryhmissä suositellaan noudattamaan ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita, ollut voimassa Oulussa jo 29.10. lähtien.

Riskiryhmät

Suositellaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle, esimerkiksi yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliike. Tämä on ollut voimassa Oulussa jo 29.10. lähtien.

Aiemmin annetut suositukset:

Maskisuositukset koskevat myös yli 15-vuotiaita ja joukkoliikennettä, joissa lähikontakteja ei aina voida välttää, sekä niitä koronavirustestiin hakeutuvia henkilöitä matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Lisätietoja: ouka/korona.fi

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Viime viikolla Pohjois-Pohjanmaalla tartuntaluvut kääntyivät huonompaan suuntaan. Lähiviikot ratkaisevat siirrytäänkö alueella kiihtymisestä leviämisen tasolle.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta