Siirry suoraan sisältöön

Pohjois-Pohjanmaa on jälleen epidemian kiihtymisvaiheessa – rokote on pääsylippu normaaliin

11.8.2021

Pohjoispohjalaisia kehotetaan hakeutumaan koronarokotuksiin, sillä rokotukset ovat nopein ja turvallisin tie ulos koronakriisistä. Oulun kaupunki tavoittelee 85 prosentin rokotekattavuutta.

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt jälleen epidemian kiihtymisvaiheeseen. Tilanne on huonontunut erityisesti Oulussa, mutta tartuntoja on todettu myös monissa muissa alueen kunnissa. Valtaosa nyt todetuista tartunnoista liittyy joukkotapahtumiin ja ravintoloihin, joista tartuntoja on levinnyt eteenpäin perheisiin ja kaveripiireihin.

Kaupungin johtoryhmä kokoontui tänään keskiviikkona 11. elokuuta linjaamaan koronasuosituksista Oulun kaupungissa.

Johtoryhmä toteaa, että alueellisen koordinaatioryhmän antamat maski- ja etätyösuositukset ovat jo voimassa Oulussa. Johtoryhmä korostaa, että rokotustavoitteessa rima on noussut herkemmin tarttuvan deltavariantin myötä. Kaupungissa tulee pyrkiä 85 prosentin rokotekattavuuteen. Ensimmäisen annoksen osalta tähän ylletään vasta yli 45-vuotiaiden ikäryhmissä. Mahdollisimman korkea rokotekattavuus on pääsylippu normaaliin arkeen.

Tulevan viikonlopun aikana Oulussa paljon yleisötapahtumia. Terveysturvallisuutta on tapahtumissa tehostettu, mutta turvallisuuden toteutuminen edellyttää my jokaisen omaa panosta. Erityisesti tungostilanteiden välttämiseen tapahtumissa panostetaan ja toivotaan, että osallistujat edistävät tätä omalla käyttäytymisellään.

Sairastuneet pääosin rokottamattomia

Tartunnan saaneet ovat pääosin nuoria, vielä rokottamattomia henkilöitä. Vaikka tartuntamäärät ovat kasvussa, on sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä säilynyt toistaiseksi maltillisena: Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tällä hetkellä koronan vuoksi hoidossa viisi potilasta. Epidemiatilanteen heikkeneminen kuormittaa kuitenkin erityisesti tartunnanjäljitystä ja näytteenottoa.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen myötä ryhmä linjasi uusista suosituksista alueelle.  Maskien käyttöä suositellaan nyt joukkoliikenteessä, testiin hakeutuville, matkustaville, peruskouluissa 6. luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksissa, lukioissa ja korkeakouluissa opiskeleville sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä.

Lisäksi maskia suositellaan harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan käyttämissä sisätiloissa, jos samassa tilassa on useampia henkilöitä sekä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Yleisötapahtumille ei rajoituksia

Työpaikoille suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Ravitsemusliikkeiden osalta kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaa uusia rajoituksia aukioloaikoihin ja asiakaspaikkamääriin valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Päätökset ravitsemusliikkeitä koskevista rajoituksista tekee valtioneuvosto.

Edelleen on myös tärkeää noudattaa yleisiä hygieniaohjeita, välttää tarpeettomia kontakteja ja huolehtia riittävistä turvaväleistä.

Esimerkiksi yleisötapahtumien osallistujamääriä koskevia rajoituksia ei pidetä tässä vaiheessa välttämättöminä. Epidemiatilanteen kehittymistä seurataan kuitenkin tarkkaan ja tarvittaessa rajoituspäätösten tarpeellisuutta ja välttämättömyyttä arvioidaan uudelleen.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Rokotteet raivaavat tietä pois koronasta. Oulun kaupunki haluaa, että ainakin 85 prosenttia väestöstä ottaa rokotteen. Kuva: Carita Forsman

Lue myös

Lue lisää aiheesta