Siirry suoraan sisältöön

Pohjoinen valokuvakeskus ottaa käsittelyyn pienlehdet

12.9.2020

Pohjoinen valokuvakeskus sukeltaa pienlehtien maailmaan. Paikallisia alakulttuurilehtiä tutkinut Marlene Hyyppä käsittelee Pohjoisessa valokuvakeskuksessa, lauantaina 12. syyskuuta kello 14, erityisesti oululaisten pienlehtien kulttuurihistoriaa.

Tutkija Marlene Hyyppä esittelee luennollaan erilaisia lehtityyppejä ja valottaa lehdistä löytyviä sisältöjä ja tyylejä. Keskiössä etenkin oululaiset pienlehdet ja zinet 80-luvulta nykypäivään. Pienlehdissä Hyyppää kiehtoo erityisesti niiden sensuroimaton ja vapaa ilmaisu sekä riippumattomuus virallisista julkaisukanavista.

Lähtölaukauksena luennolle on Pohjoisessa valokuvakeskuksessa meneillään oleva näyttely, Playing Like A Flower In A Red Sea While Building A Long New Dress, jossa yksi otos on eri zinestä koostuva kollaasi. Näyttely kuuluu Marja Salevan kokonaisuuteen, Family Album, jossa on sarja 60–80 sivuisia zinejä. Niissä yhdistellään perheen kotialbumikuvia, passikuvia, valokuva-automaattikuvia, kännykkäkuvia, lapsuuden aikaisia piirroksia ja tekstiä kollaasinomaisesti.

Luennolla on mahdollista nähdä myös harvinaisia näytekappaleita eri lehdistä. Hyyppä on toteuttanut monitaiteellisia, luovia projekteja muun muassa Tahdonvoimala-ryhmässä. Nykyisin hän toimii tuottajana ja tanssijana perustamassaan Underground Moves -yhteisössä sekä kirjoittaa kulttuuriaiheisia lehtijuttuja aikakauslehti Kaltioon.

Luennolta työpajaan

Avoimelta luennolta voi jäädä kello 15 alkavaan yleisölle avoimeen zinetyöpajaan, jossa luodaan yhteinen pienlehti old school tyyliin perinteisillä menetelmillä. Työpajaa vetää valokuvaaja Juuso Haarala.

Haarala nauttii niin taiteesta kuin tekniikasta ja viihtyy sekä tapahtumien sykkeessä että luonnon syleilyssä. Juuson motto valokuvaajana on: "Joka paikassa on kuvan mahdollisuus ja ihan kaikki on kiinnostavaa". Tällä hetkellä hänen mieltään innostaa erityisesti polaroidit, filmikuvauksella nostalgisointi, erilaiset zinet ja hyväntuoksuiset pimenevät syysillat.

Työpajaan pyydetään ilmoittautumaan lauantaihin 12.9. klo 12 mennessä sähköpostitse osoitteeseen taija@photonorth.fi tai WA viestillä 040 1281 150

Tänään on mahdollista osallistua avoimeen luentoon, joka käsittelee oululaisia pienlehtiä. Kuva otos Marja Salevan Family Album 1/2019 Zinestä.

Lue myös

Lue lisää aiheesta