Podcasteissa houkuttaa helppous

Hanna Pakanen ja Iina Tauriainen nauhoittavat yhdessä Viisu-podcastia. Kuvat: Martta Häyrynen

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Podcastit ovat yksinkertaisimmillaan äänitallenteita, joita julkaistaan verkossa. Usein podcastit keskittyvät tiettyyn aiheeseen. Aiheita on yhtä paljon kuin tekijöitäkin, podcasteja tehdään niin politiikasta kuin julkkisjuoruistakin.

Oululaiset Hanna Pakanen ja Iina Tauriainen tekevät Euroviisuaiheista Viisu-podcastia. Inspiraatio lähti Tauriaisen mukaan toukokuun aikana näytetyistä Euroviisu-uusinnoista, joita näytettiin peruuntuneen kilpailun sijasta. Myös Pakanen innostui aiheesta. Molemmat kertovat olevansa pitkän linjan viisufaneja.

”Podcastissa keskitymme erityisesti Suomen Euroviisumaailmaan”, kertoo Tauriainen.

Puhuminen tuntuu luontevimmalta

Tauriainen ja Pakanen päätyivät kaikista mediamuodoista juuri podcastiin useasta syystä, mutta erityisesti pinnalle nousi podcastin tekemisen kätevyys. He kuvailevat podcastien olevan nykyaikainen ja pinnalla oleva tapa tuottaa sisältöä.

”Podcastin tekeminen on kätevämpää kuin vaikkapa videon tekeminen, kun ei tarvitse tuottaa muuta kuin ääntä”, Pakanen selittää. ”Myös haastateltavien kanssa on helpompaa, kun haastattelut voi suorittaa etänä, eikä haastateltavia tarvitse välttämättä nähdä edes livenä.”

Media-alan opiskelijoina molemmilla on kokemusta monenlaisen median tuottamisesta. Tauriaisen mielestä podcast tuntuu moneen muuhun mediaan verrattuna luontevammalta tehdä.

”Podcastin tekeminen tuntuu rennommalta. Jos vertaan vaikka kirjoittamiseen, niin totta kai molemmissa pitää miettiä, että mitä sanoo, mutta ei tarvitse miettiä niin tarkkaan sitä muotoa. Puhumalla asian voi ilmaista miten vaan”, Tauriainen selittää.

”Rajoitteita ei ole niin paljon. On helppoa, kun joka sanaa ei tarvitse kirjoittaa ylös”, myötäilee Pakanen. ”Mutta totta kai me suunnittelemme etukäteen mistä aiomme puhua.”

Viisu-podcast nauhoitetaan yhdessä, mutta editointi tehdään vuorotellen. Työskentely hoituu kotoa käsin.

Hyvä aihevalinta on tärkeää

Molemmat Viisu-podcastin tekijöistä kuuntelee myös vapaa-ajallaan paljon podcasteja.

”Podcasteja on niin helppo seurata, kun samalla voi tehdä jotain muuta. Sen voi laittaa taustalle pyörimään kun siivoaa tai laittaa ruokaa”, sanoo Pakanen.

Aktiivinen kuuntelu on auttanut heitä tunnistamaan sellaisia asioita, jotka tekevät hyvän podcastin.

”Omasta mielestä tärkeintä hyvässä podcastissa on tiukka aiherajaus”, Tauriainen kertoo. ”Valitsen itse kuunneltavan podcastin juuri sen aiheen perusteella.”

”On myös sellaisia kuuntelijoita, jotka tykkäävät höpöttelystä”, Pakanen muistuttaa. ”Mutta mielestäni se palvelee kuulijaa enemmän, jos keskitytään yhteen aiheeseen, joko yhdessä jaksossa tai sitten koko podcastissa.”

Podcastien kuuntelu tuntuu molemmista myös tietyllä tavalla henkilökohtaiselta.

”Tuntuu vähän siltä, kuin olisi sen tyypin seurassa ketä kuuntelee”, Tauriainen sanoo.

”Vähän kuin olisi itse jossain keskustelussa mukana”, Pakanan myötäilee.

Podcastia voi tehdä kuka vain

Viisu-podcastia voi kuunnella suositusta musiikkipalvelu Spotifysta. Pakanen ja Tauriainen kertovat, että prosessi saada oma podcast isolle alustalle sujui yllättävän helposti ja oli täysin ilmaista. Myös editointiohjelma löytyi ilmaiseksi netistä ja nauhoituksiin käytetty mikrofoni lainattiin koululta.

He haluavat kuitenkin muistuttaa, että edes hyvä mikrofoni ei välttämättä ole tarpeellinen, kun aloitetaan podcastin tekoa.

”Jo puhelimen mikrofoni voi olla tarpeeksi hyvä äänenlaadultaan”, Tauriainen mainitsee.

Muitakin vinkkejä podcastin tekemisestä haaveileville löytyy.

”Kannattaa suunnitella hyvin ja joka kantilta, varsinkin ne jaksojen aiheet”, Tauriainen sanoo. ”Kun työ on suunniteltu hyvin, niin sitä on helppo lähteä tekemään.”

”Ei kannata myöskään stressata liikaa”, Pakanen jatkaa. ”Kannattaa tehdä sellaista sisältöä, mistä itse tykkää.”

 

Hanna Pakasen lempipodcastit:

  • Radio Sodoma – Antti Holman helvettiaiheinen radioparodia.
  • Mitä V****a – Kahden nuoren naisen antirasistinen ja feministinen podcast.
  • Viki & Köpi – Ylex Aamun juontajien parhaat palat koottuna.

Iina Tauriaisen lempipodcastit:

  • No Fear – Rohkeampi minä – Saara ja Meri Aallon podcast.
  • Somekupla – Somevalmentajan podcast kaikille somesta kiinnostuneille.
  • Career girl – Oululaislähtöisen yrittäjä kertoo oman bisneksen perustamisesta.

Podcasteja Oulusta:

  • Turvallinen Oulu – Podcastissa käsitellään eri teemoja, jotka auttavat toimimaan turvallisemman lapsuuden ja nuoruuden puolesta.
  • Ihan Pihalla – Kolme oululaisnuorta keskustelevat vaihtuvista aiheista.

Podcasteja oululaisille opiskelijoille:

Uutisia podcastmuodossa:

Kevyempää kuunneltavaa: