Siirry suoraan sisältöön

Pitkäkankaan koulun työmaalta löytyi aikakapseli 80-luvulta

3.5.2020

Pitkäkankaan koulun sementtivaluun oli upotettu aikakapseli, joka avattiin videoidussa tilaisuudessa. Uusi kapseli upotettiin valuun seuraaville sukupolville.

Pitkäkankaan koululle Oulunsalossa on tehty moniosaista peruskorjausta vuodesta 2015 lähtien. Tällä hetkellä on menossa hankkeen viimeinen eli kuudes osa, jossa korjataan liikuntasali pukuhuoneineen ja auditorio muutetaan musiikkiluokaksi.

Liikuntasalin lattioiden purun yhteydessä koulun lattiavalusta löytyi aikakapseli koulun rakentamisvuodelta 1982. Keskiviikkona 22. huhtkuuta vanha kapseli avattiin sekä uuden valun alle täytettiin uusi kapseli, johon laitettiin vanhan kapselin sisällön lisäksi ajankohtaisia asioita vuodelta 2020.

Sisältönä rahaa, ajankohtaistietoa ja lehtiä

”Arkkitehti Martti Karsikas oli rakentamassa koulua 1980-luvulla, joten hänen vinkistään kapselia osattiin etsiä suunnilleen oikeasta kohdasta”, rehtori Seppo Pasanen kertoo. Karsikas on myös meneillään olevan peruskorjauksen pääsuunnittelija.

Vanha kapseli oli hieman jo kärsinyt kupariputki, josta löytyi muun muassa koulun peruskirja, peruskiven muuraukseen osallistuneiden nimilista, päivän lehtiä sekä markkoja. Mukana oli myös tietoa Oulunsalon elinkeinoista ja väestöstä 1980-luvulta.

Korona-aika mukana uudessa kapselissa

Uuteen teräsputkeen laitettiin eurokolikoita sekä ajankohtaisia lehtiä.

”Halusin ehdottomasti mukaan tiedon, että elettiin korona-aikaa. Siksi kapseliin laitettiin Suomen Kuvalehti, jossa kansijuttuna oli korona”, Pasanen kertoo.

Korona vaikutti myös siihen, että kapselin avaustilaisuuteen osallistui vain muutamia ihmisiä: kaksi oppilasta, työmaan työntekijöitä sekä opettajia. Avaustilaisuudessa kuvattiin video, jonka voi katsoa jutun yhteydestä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta