Siirry suoraan sisältöön

Pilpasuo – kurkista lähiluontoon Tomi Rantasen videolla

27.6.2020

Oulusta ja sen ympäristöstä löytyy lukuisia käymisen arvoisia luontokohteita, ja yksi hienoimmista on Pilpasuon suojelualue. Reppuretki-sivustoa ylläpitävä ammattivalokuvaaja Tomi Rantanen kuvasi Pilpasuolta upean videon, jonka kautta pääsee aistimaan paikan tunnelmia – ja kenties suunnittelemaan pientä luontomatkaa.

Pilpasuo on laaja, lähes ojittamaton suoalue Itä-Oulussa. Se on valtakunnallinen soidensuojeluohjelman kohde ja Natura 2000 - suojelukohde.  

Alueen luonto on todella monimuotoista – Pilpasuolta löydät 23 erilaisen suotyypin lisäksi reheviä kuusikoita, kuivia kankaita, oululaisittain harvinaista tervalepikköä ja jopa hiekkadyynejä. Myös lintubongarien iloksi Pilpasuolla elää varsin runsaslukuinen lintukanta.

Luontopolulta löytyy myös pieniä tehtäviä 

Pilpasuon luontopolku on rakennettu 1978 yhteistyössä Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa. Luontopolulta löytyy kaksi eri mittaista reittivaihtoehtoa: 1 km mittainen Lystireitti sekä 7 km mittainen Aistireitti.

Luontopolun opastus tarjoaa tekemistä ja kokemista koko perheelle. Tiedon ohella polun varrelta löytyy pieniä tehtäviä. Niiden tekeminen herkistää aisteja ja ohjaa kokemaan tuttuja juttuja luonnossa uudella tavalla. 

 

Valokuvaaja Tomi Rantanen rentoutuu luonnossa.

Valokuvaaja Tomi Rantanen kannustaa ihmisiä luontoretkille

”Olen Ouluun talvella muuttanut 38-vuotias ammattikuvaaja. Luonto ja maisemat ovat mieluisimpia kuvauskohteitani, ja retkeily sekä kameran käyttö kulkevat käsi kädessä. Tästä kertoo sekin, että aloitin molemmat harrastukset 2013 tutustuessani valokuvaukseen ensimmäisellä pitkällä pyöräretkelläni.

Sen jälkeen pyöräretkiä on tullut tehtyä yhteensä 2,5 vuoden edestä, kaiken muun luonnossa vietetyn ajan lisäksi. Nykyään tosin liikkuva kuva on hiipinyt still-kuvauksen edelle, eikä kuvauskalustokaan enää kulje mukana pelkällä fillarilla.

Perustin kaverin kanssa pari vuotta sitten Reppuretki.fi -sivuston kannustaaksemme ihmisiä lähiluontoon ja retkelle. Ajatuksena oli sekä ihmisten oma hyvinvointi että ympäristön säästäminen - päiväretkistä lähimetsään saa joka ainoa kerta hyvän olon. Pitkä luontovaellus kuluttaa rajallisia resursseja valtavasti vähemmän kuin vaikka rantalomalle lentäminen. Tämä koronakevät on onneksi saanut monia ajattelemaan asiaa samalta kannalta.

Mottomme on "Elämä on parasta ulkona". Silti tarvitsen joskus samaa muistutusta itsekin. Sekä töiden että harrastusten takia täytyy tuijottaa aivan liian paljon tietokoneen ruutua. Retkeilystä saan välttämätöntä vastapainoa digimaailmalle, sekä kanavoitua samalla omaa luovuuttani.”

Tomi Rantanen
https://www.tomirantanen.fi/

 

 

Liittyvät sisällöt

Lue myös