Siirry suoraan sisältöön

Pikkaralassa puhalletaan yhteisen hiileen – elinvoimainen kyläyhteisö innostui Oivaltavasta Oulusta

6.10.2020

Oulujokivarren maisemista, vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä keskustasta löytyy Pikkaralan kaupunginosa. Luonnonkauniissa Pikkaralassa elää vireä kaupunginosakulttuuri, joka nojaa kylän historiaan, mutta toisaalta myös katsoo reippaasti tulevaan. Pikkaralalaiset ovat myös ottaneet omakseen kaupungin sivistysohjelman, josta he ammentavat aineksia alueen kehittämiseen. Keskiviikkona Pikkaralassa vietetään koko kylän asukasiltaa.

”Oulun kaupungilla on hieno sivistysohjelma, joka koetaan Pikkaralassa omaksi ja inspiroivaksi”, kertoo Pikkaralan kylätoimikunnan puheenjohtaja Jukka Kärkkäinen.

Yhteisöllisyys, avoimuus ja vastuullisuus ovat arvoja, joita myös Pikkaralassa halutaan vaalia.

”Helposti ajatellaan, että kaupunki on joku toinen joukko, virkamiehet ja kaupungin organisaatio. Sen sijaan haluamme ymmärtää, että me olemme niitä oululaisia, me olemme Oulu”, kertoo Kärkkäinen.

Pikkaralalaiset haluavat olla edelläkävijöitä oivaltavana kylänä, jossa ideoidaan yhdessä ja kannustetaan kaikkia kyläläisiä osallistumaan.

”Tulevaisuudessa ei haluta nähdä vastakkainasetteluja, vaan nimenomaan yhdessä tekemistä”, summaa Kärkkäinen.

Kylätoimikunnasta kyläyhdistykseksi

Suunnitelmissa on myös muuttaa Pikkaralan kylätoimikunta kyläyhdistykseksi. Tällöin avautuvat mahdollisuudet hakea EU-tukia erilaisiin kehityshankkeisiin ja investointeihin, kuten vaikkapa luontopolkuun, valokuituun tai laavuun.

Tulevassa asukasillassa on tarkoitus keskustella aiheista porukalla ja luoda pohjaa tulevaisuudelle.

”Jatkossa sitten on tarkoitus istahtaa alas kuukausittain erilaisella joukolla ja erilaisen otsikon alle, käsittelemään niitä asioita, jotka parantavat yhteisöllistä hyvinvointia. Mukaan pyydetään eri alojen asiantuntijoita avaamaan aiheita ja herättelemään ajatuksia”, kertoo Kärkkäinen.

Auringonpaistetta Pikkaran peltojen yllä.

Juuri nyt ajankohtainen kysymys alueella on asuintonttien kaavoitus, sillä uusia tontteja ja rakennuspaikkoja tarvitaan.

”Toivotaan uusia kyläläisiä, jotta elinvoima säilyy”, Kärkkäinen vahvistaa. Moni nuorempi perhe katselee kotia vähän väljemmiltä vesiltä ja Pikkarala voisi silloin olla se vaihtoehto. Näin saataisiin myös pidettyä veroeurot Oulussa”, hän tuumii.

Maalaisidylli kaupungin kyljessä

”Meidän kohdalla pellot avautuvat hienosti ensimmäistä kertaa, kun lähdet keskustasta päin. Siinä alkaa Pikkarala, ja sitä riittää Muhoksen suuntaan asti”, maalailee Kärkkäinen.

Pikkaralassa rauhallinen maalaisasuminen onnistuukin hyvin verrattain lähellä kaupungin keskustaa.

Monessakohan koulussa on hevosia koulumatkan varrella, pohti tyttäreni ystävänsä kanssa.

”Se potentiaali pitäisi saada hyödynnettyä Oulun parhaaksi. On kaikkien meidän etu, että saadaan Oulun pidettyä elinvoimaisena. Kaikki eivät välttämättä halua taajama-asumista tai kaupunkiasumista, vaikka haluavatkin elää Oulussa”, hän lisää.

”Huikean helppo alue myös liikenteellisesti”, kertoo Kärkkäinen. ”Vain kilometrin verran asfalttitielle, mistä sitten lähdetkin.”

Pikkaralan puurakentamisesta mallia asuntomessuille?

Pikkaralan kaupunginosa ja kyläyhteisö nojaavat pitkään historiaan. Aikoinaan joen varressa on ollut kestikievari, joka on palvellut matkalla yöpyviä tervankuljettajia. Pikkarala on ollut seudulla merkittävä kylä, ja sen koulukin on toiminut jo 128 vuotta.

Pitkä historia näkyy myös Pikkaralan rakennuskannassa.

”Naapurista löytyy muun muassa maatila, joka on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1578. Piharakennukset ja upea pihapiiri ovat parisataa vuotta vanhoja”, kertoo Kärkkäinen.

Tästä Kärkkäinen kääntää katseen vuoteen 2025 ja asuntomessuihin.

”Kun Hartaanselän rantaan rakennetaan vahvasti puurakentamisteemalla, niin olisi hienoa saada myös Pikkarala puurakentamisen satelliittialueeksi, jossa olisi teemana vaikkapa maaseutumaisempi ja väljempi rakentaminen. Myös vanhat pihapiirit voisivat olla osana – täällä voi tulla katsomaan, miten 200 vuotta sitten on rakennettu”, visioi Kärkkäinen.  

”Pihapiirit ovat myös hyväkuntoisia, osa on palkittuja ja suojelukohteita. Ne tarjoavat ihan hulppean katsauksen siihen, kun puhutaan kestävästä kehityksen mukaisesta rakentamisesta”, hän lisää.

Liikuntamaastot ja joki vielä paremmin käyttöön

Tulevaisuudessa Pikkaralassa on tarkoitus mahdollistaa entistä enemmän lähiliikuntaa, sekä ottaa Oulujoki paremmin haltuun. Tavoitteena on saada Pikkaralaan laituri, jotta kylään voi saapua myös veneellä ja käydä sitten tutustumassa maalaismaisemiin kävelylenkeillä.

”Onhan siinä Oulun keskustasta Muhoksen Monttaan mahtavan pitkä väli, jota pääsee liikkumaan veneellä tai kanootilla”, toteaa Kärkkäinen.

Oulujoen maisemaa Pikkaralassa

”Lisäksi meillä on Pikkaralassa pienlentokenttä, jota lennokkiharrastajat käyttävät. Siinä on myös yksi hyödyntämätön potentiaali vielä Oulun markkinoinnissa”, hän lisää.  

Pikkaralasta löytyy myös lukuisia hevostiloja ja mainiot puitteet maastoratsastamiseen. "Jotain ratsastusbussilinjaa tänne voisi hyvinkin suunnitella", miettii Kärkkäinen.

”Pikkaralan frisbeegolf-rata on myös kovassa käytössä, ja se on valittu maailman viidenkymmenen parhaan radan joukkoonkin”, hän kehaisee.

Reittejä löytyy myös maastopyöräilijoille, joille järjestetään Pikkaralassa vuosittain tapahtuma. 

Korona-aika käänsi katseet omaan alueeseen

Pikkaralan kylätoiminta sai sysäyksen entistä aktiivisempaan suuntaan itse asiassa korona-ajan seurauksena. Reissutyön sijaan Kärkkäinen vietti enemmän aikaa kotosalla, lenkkeili koiransa kanssa kylällä ja tapasi naapureita. Alkoi löytyä yhteistä keskusteltavaa.

”Kaikki ovat ylpeitä oululaisia. Mekin haluttiin viisi vuotta sitten muuttaa Oulusta Ouluun, mutta hieman väljemmille vesille”, hän kertoo. ”Samanlaisia ajatuksia löytyi myös muilta.”

Asukkaita yhdisti myös huoli siitä, että vaikka Pikkarala on elinvoimainen kylä, sen tulevaisuus ei näytä hyvältä, ellei kaupunginosaa kehitetä ja siihen panosteta.

”Me aktiiviset toimijat ollaan löydetty toisemme tämän vuoden mittaan. Nyt järjestetään asukasilta, että löydetään vielä ne loputkin. Kun isommalla joukolla yhdessä touhutaan yhteisömme ja kaikkien oululaisten parhaaksi, niin tuloksena on onnellisempia ja hyvinvoivempia oululaisia”, Kärkkäinen tiivistää.

 

Oulu oivaltaa Pikkaralassa -asukasilta keskiviikkona 7.10.


Toiminnallinen vanhempainilta klo 18.00-18.30 

  • Toiminnallinen vanhempainilta, toimintaa vanhemmille ja koululaisille koulun pihalla

Kyläyhdistyksen tilaisuus kaikille kyläläisille alkaen klo 18.30 koulun salissa

  • Pikkaralan kylätoimikunnan muuttaminen rekisteröidyksi kyläyhdistykseksi 
  • kylän toiminnan kehittäminen yhdessä innovatiivisesti ideoiden ja oivaltaen
  • Oulujokivarren osayleiskaavan edistäminen Pikkaralassa, tilannekatsaus  
  • kaava-asiantuntija (Oulun kaupungin edustaja, kyläläinen)
  • Tapahtumassa mukana myös kylien kehittäjänä tunnettu Esa Aunola Pohjois-Pohjanmaan kylät ry:stä tuomassa näkemyksiään

Tilaisuudessa kahvitarjoilu ja arvontaa.
Loppuhuipennuksena ilotulitus.
 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Voikukka pellolla Pikkaralassa.
Pikkaralassa eletään maaseudun rauhassa kaupungissa. Kuvat: Terhi Klemettinen.

Lue myös

Lue lisää aiheesta