Siirry suoraan sisältöön

Pikipop kutsuu jälleen Pikisaareen – taidetarjonta laajenee runoudesta musavideoihin

7.6.2022

Pikisaaressa kesäkuussa järjestettävä Pikipop-festivaali laajentaa ohjelmistoaan indiemusiikista lavarunouteen ja ympäristötaiteeseen. Spoken word -esityksiä festivaalilla kuultiin jo viime kesänä, ja nyt runoilijat nousevat päälavalle molempina festivaalipäivinä. Lisäksi festivaalialueella nähdään Pikinen Poloku -ympäristötaidepolun teoksia.

Kahdeksan vuotta Pikisaaresta evakossa ollut Pikipop palaa juurilleen entistä ehompana. Taidetarjonta laajenee moneen suuntaan. Esimerkiksi runo-ohjelmassa nähdään Juho Kuusi, Veera&Ümit ja Veera Milja.

Juho Kuusi on kaksinkertainen poetry slamin suomenmestari ja Talent Suomi 2020 -finalisti, joka opettaa sanataidetta ja työstää parhaillaan spoken word -levyä ja toista runokokoelmaansa.

Helsinkiläisen duon Veera&Ümitin omaperäiseksi muodostunut tyyli leikittelee laajasti popmusiikin ja runouden keinoilla. Veera Miljan esikoisrunokokoelma Supersalanen tyttöpäiväkirja ilmestyi tänä keväänä. Päiväkirjaspesiaali-keikkasetti on rakkaudenosoitus päiväkirjoille, niiden kirjoittajille ja kaikille tytöille salaisuuksineen.

Pikipopin runo-ohjelmiston on kuratoinut Katariina Sarja, oululainen kirjoittaja, runoilija ja tuottaja. Sarja toimii muun muassa Loska-runolehden toisena päätoimittajana, Kellari open mic -klubin toisena tuottajana, ja työskentelee kesän ajan Tuusulan kunnan kesätaiteilijana runouden parissa.

“Saimme kasaan esiintyjät, jotka edustavat kotimaisen spoken word -kentän tämänhetkistä kärkeä. Jokaisen esiintyjän ote runouteen on uniikki, ja festarikansa voi odottaa esityksiltä raikkaita näkökulmia ja erilaisia tyylejä”, iloitsee Sarja.

Pikinen Poloku festivaalialueelle

Pikipop ja ympäristötaidepolku Pikinen Poloku tekevät tänä vuonna yhteistyötä. Pikinen Poloku avautuu uusin teoksin lauantaina 11. kesäkuuta, viikko ennen Pikipop-viikonloppua. Osa taidepolun teoksista sijaitsee festivaalialueella Vanhan Villatehtaan pihapiirissä tai sen välittömässä läheisyydessä, ja Pikipop on ollut mukana tukemassa taidepolun materiaalihankintoja.

Pikisen Polun taiteilijat ovat Jari Huhta, Helena Kaikkonen, Leena Kangas & Opri Heikkinen, Helena Kankaansyrjä, Anu Kolmonen, Sakari Matinlauri & Ari Järvinen, Kirsti Muinonen, Karoliina Niemelä & Pirjo Lempeä, Jyrki Poussu & Sirja-Erika Virpikari, Päivi Pussila, Lauri Rankka, Kari Södö & Tuomas Korkalo, Raimo Törhönen, Raimo Törhönen & Tuomo Kangasmaa sekä Veikko Törmänen & Otso Törmänen.

Musavideojukeboxi käytössä

Lisäksi festivaalialueella nähdään teoksia muun muassa Heidi Stålnackelta ja Anni Kinnuselta. Sisätiloissa pyörii myös Oulun musiikkivideofestivaalien musavideojukeboxi, josta voi toivoa suosikkivideoitaan vuosien varrelta. Maailman suurin suomalaisen musiikkivideon arkisto ulottuu vuodesta 1994 vuoteen 2021 ja tarjolla on audiovisuaalista tykitystä ja genrejä laidasta laitaan.

Festivaalialueella toimivat ravintolat Winebar Kurkela ja Hailuodon panimon Mallassauna huolehtivat laadukkaasta ruoka- ja juomatarjonnasta koko festivaalin ajan.

Festivaalin järjestää oululainen elävän musiikin yhdistys Rotos ry, joka haluaa huomioida entistä paremmin yhteisöllisyyttä ja kehittää kulttuuriympäristöltään merkittävän Pikisaaren tapahtumallisuutta Oulun matkalla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Rotos ry:tä tukevat Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Pikipop järjestetään Pikisaaressa 17.-18. kesäkuuta.

Koko festivaaliohjelmisto aikatauluineen löytyy tästä linkistä.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pikipop järjestetään kahdeksan vuoden tauon jälkeen taas Pikisaaressa 17.-18. kesäkuuta. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta