Siirry suoraan sisältöön

Pientä, turvallista, puhdasta ja laadukasta: konferenssimatkailu muuttuu myös uuden tekniikan myötä

6.6.2020

Konferenssihaut paikkakunnille ovat pitkiä prosesseja kuten oli tulevan syksyin keskustan puoluekokouskin Oulussa. Se tuo kaupunkiin 3 500 kokousvierasta ja noin 900 000 euroa.

Kansainvälisiä vieraita kiinnostavat Suomessa ja Oulussa turvallisuus ja puhtaus. Pienet yksityiskohdatkin ratkaisevat.

”Esimerkiksi se, että täällä vettä voi juoda suoraan hanasta muovipullojen sijaan. Meillä voidaan kokoustaa myös luonnossa kesäaikana”, mainitsee BusinessOulun tapahtuma- ja kongressipäällikkö Riina Aikio.

Oulun-konferensseissa keskimäärin 80 osallistujaa

Aikio on myös Congress Network Finlandin hallituksen jäsen. Hänen näkemyksensä on että mikäli kongressit ovat tulevaisuudessa suuruusluokaltaan keskisuuria, Oulu sopii siihen saumaan täydellisesti.

”Niitä meillä nyt jo onkin, sillä keskimääräisesti Oulussa osallistuu konferensseihin 80 henkilöä”, Aikio kertoo.

Hän myös ennustaa, että jatkossa konferenssi- ja kokousmatkailussa koetaan enenevissä määrin pienempiä konferensseja. Se tarkoittaisi 100–150 henkilön kokoontumisia, joihin yhdistetään uuttaa tekniikkaa.

”Siksi myös kokousjärjestäjän pitääkin olla nykyään kovin hereillä teknisistä mahdollisuuksista”, sanoo Aikio.

Syksyllä Oulu saa keskustan puoluekokouksen

Keskustan puoluekokous järjestetään Ouluhallissa 4.-6.9.2020.

Paikalle saapuu noin 3 500 puoluekokoustajaa. Tuloja Ouluun tästä kokoontumisesta kertyy arvion mukaan 900 000 euroa.

Kokous oli tarkoitus alun perin järjestää kesäkuussa 2020 Vantaalla, mutta koronan vuoksi kokous siirrettiin. Ouluun kokous saatiin muun muassa kaupungin helpon saavutettavuuden ja sopivien kokoustilojen vuoksi.

Kongressihaut ovat pitkiä prosesseja. Esimerkiksi keskustan puoluekokousta on haettu Ouluun jo vuonna 2016.

”Lyhyimmilläänkin haut kestävät pari vuotta”, Aikio mainitsee.

Oulu lukeutuu keskisuuriin kongressikaupunkeihin

Vuosi 2019 oli kaikkien aikojen vilkkain kongressivuosi Suomessa. Kansainvälisiä järjestökongresseja järjestettiin 835 ja osallistujia niissä oli yhteensä 136 413.

Alkusyksy on konferenssialalla epävarma. Kansainvälisiä kokouksia on jouduttu siirtämään pitkälle ensi vuoteen tai jopa perumaan.

Oululla on pitkän aikavälin tavoitteena sijoittua kokous- ja konferenssikaupunkina sijalle 4. Vuonna 2019 sija oli kahdeksas. Oulu luokitellaan keskisuureksi kongressikaupungiksi.

Aktiivisimmin tilaisuuksia järjestää Oulun yliopisto. Yleisimmin kongresseissa Oulussa käsitellään tekniikkaan liittyviä teemoja kesä- tai elokuussa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kaksi miestä ja kaksi naista kävelevät ruskamaisemassa.
Oulu tavoittelee kokous- ja konferenssipaikkakuntana sijaa neljä. Viime vuosi oli Suomessa kaikkien aikojen vilkkain kongessivuosi. Kuva: Harri Tarvainen

Lue myös

Lue lisää aiheesta