Siirry suoraan sisältöön

Pidetään rattaat pyörimässä – jokainen voi vaikuttaa valinnoillaan

3.4.2020

Äkillisten, koronakriisistä johtuvien rahoitustarpeiden hoitoon on jo ryhdytty valtion ja rahoituslaitosten toimesta. Yritysten on mahdollista saada esimerkiksi pankkitakauksia tai kehittämisavustusta. Myös ennakkoveroja voi hakea pienemmäksi.

”BusinessOulun väki avustaa erilaisten hakemusten laatimisessa. Kuulemme myös mielellämme yritysten tarpeita ja vastaamme niihin”, johtaja Juha Ala-Mursula lupaa.

BusinessOulun nettisivulle on tehty kooste erilaisia tukitoimia tarjoavista tahoista. Myös osoitteessa yrityspalvelutoulu.fi toimivalle alustalle kootaan eri toimijoiden ajantasaisia kriisipalveluja. Erityisesti digitaaliset palvelut ovat nyt tärkeitä.

”Lopulta on kuitenkin meidän kaikkien käsissä kuluttajina tehdä päätös suosia paikallisia yrityksiä ja pitää yllä hyvää virettä. Tukitoimet eivät vielä takaa yrityksen tulojen jatkuvuutta”, Ala-Mursula huomauttaa.

Oululaisilla on hyvin muistissa Nokian laajat irtisanomiset ja niiden mukanaan tuoma lamaannuksen hetki. Oulun ihmeenäkin tunnettu elinkeinoelämän elpyminen uusien yritysten myötä tapahtui nopeasti.

”On jälleen aika koota rivit. Olemme yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa aloittaneet kampanjan, jossa nostetaan esille paikallisia yrityksiä ja mahdollisuuksia tukea Oulun elinvoimaa. Kanavina toimivat Mun Oulun lisäksi Forum24 ja MTV sekä sosiaalinen media.”

Kaupunki voi antaa helpotuksia maksuaikoihin ja vuokriin

Myös Oulun kaupunki tukee yrittäjien toimintaa. Mikäli yrityksen tai yhdistyksen maksukyky on heikentynyt koronatilanteen takia, kaupunki voi myöntää lisämaksuaikaa. Kaupungille saapuneet ostolaskut pyritään maksamaan nopeutetusti siten, että ne lähtevät maksuun heti hyväksymisen jälkeen.

Yrityksille ja yhdistyksille vuokraamien toimitilojen ja tonttien vuokranmaksua voi kaupunki siirtää enintään 6 kuukauden osalta. Julkisten tilojen yhteydessä toimivat yritykset ja yhdistykset, joiden toiminta on tilanteesta johtuen suljettu, saavat kaupungilta vapautuksen tilavuokrista 1.4.–30.6.2020.

Kaupunki pyrkii kohdistamaan hankinnat ja investoinnit paikallisiin yrityksiin hankintalaki ja sopimukset huomioiden.

Yrittäjille tukirahaa poikkeustilanteessa

Yksinyrittäjille on tulossa 2000 euron suuruinen tuki, joka voidaan myöntää yrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Avustuksen ehtona heikentynyt taloudellinen tilanne.

Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät. Tukea haetaan kaupungilta. Haku pyritään avaamaan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa.

Yritykset, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä, voivat hakea rahoitusta Ely-keskukselta. Yksinyrittäjät eivät kuulu ELY-keskusten avustuksen piiriin.

Ohjeita yrittäjille

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote yksinyrittäjien tuesta.

BusinessOulun tietopaketti sekä BusinessOulun asiantuntijoiden yhteystiedot

Oulun kaupungin toimenpiteet yrityksille poikkeustilanteessa

Ely-keskuksen koottua tietoa yrittäjille 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula
BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula kehoittaa kannattamaan paikallisia yrittäjiä

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta