Siirry suoraan sisältöön

Pian avautuu pohojosen telekkari – Oulun juhlaviikot tuo kulttuurin näkyville ja puheenaiheeksi

3.8.2020

Onko elämä pohjoisessa arvokasta? Kannattaako pohjoiseen jäädä? Kannattaako pohjoiseen palata? Näitä kysymyksiä pohtii elokuun 7. päivänä avautuva uusi pohjoisen kulttuurin äänenkannattaja, Pohjoinen kulttuurivirta.

Oulun juhlaviikot syöksyy sähköiseen kulttuurikeskusteluun pohjoisesta näkökulmasta. Kyse on kymmenvuotisjuhlista ja koronasta – mutta myös muusta.

Mistä sait idean, Oulun juhlaviikkoja hallinnoivan Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry:n hallituksen jäsen, muusikko Jukka Takalo?

”Pohjoista kulttuuria on vaivannut pitkään näkymättömyys valtakunnan mediassa, etenkin sähköisellä puolella. Oli siis korkea aika korjata asia. Koronan hävitettyä livetilaisuudet ja juhlavuoden saapuessa, oman nettitelekkarin pystyttäminen luonnollinen askel”, kertoo Takalo.

Eli koronasta aiheutui jotain hyvääkin?

”Kyllä, korona pysäytti ja kymmenvuotiset toimintatavat oli syytä katsoa uusin silmin. Pandemia taisi olla parasta ravistelua luutuneisiin tapoihin – laajasti koko kulttuurikentällä”, hän jatkaa.

Maan tärkein kulttuurikanava

Pohojonen telekkari, joka kulkee oikeasti nimellä Pohjoinen kulttuurivirta, avataan tämän viikon perjantaina 7. elokuuta.

Avajaislähetys avaa siis koko Oulun juhlaviikot, jonka järjestäminen oli vaakalaudalla pandemian takia. Tähtäimessä on koko elokuun ajan lähettää ilmoille kahdeksan ohjelmaa, joista viimeinen on elokuun lopulla, suora lähetys Oulun Musiikkivideofestivaalien palkintojenjakotilaisuudesta eli Pumpeligaalasta.

”Itse asiassa tämä televisiointi oli haaveena jo vuosikymmeniä sitten, mutta asia ei silloin edennyt. Nyt etenee”, sanoo Takalo.

Oulun juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen ei näe Pohjoista kulttuurivirtaa pelkkänä korona-ajan pop-up-tuotteena.

”Minun haaveeni on, että pohjoinen kulttuurikanava on viimeistään kymmenen vuoden päästä vakiintunut kulttuurikanava ja sen lähetykset ovat arkipäivää. Se voisi olla koko maan tärkein kulttuurikanava, ei pelkästään meidän pohjoisten ihmisten”, hän maalailee.

Lähetykset osin suorina

Ensimmäisessä jaksossa 7. elokuuta pureudutaan parhaaseen katseluaikaan eli kello 19–22 kulttuuriin ja taiteeseen kolmesta eri näkökulmasta, pohjoinen kulttuuri ja taide mediassa, oululainen kulttuuriperintö ja -historia sekä tulevaisuus, pohjoisen taiteilijoiden toiminta uudessa ajassa.

Avausillan keskustelua vetävät Katja Sutela ja Kyösti Ylikulju. Keskustelijoiksi on kutsuttu taiteilijoita, päättäjiä, median edustajia ja muita kulttuurialan toimijoita. Studion hengennostattajina ja juontajina hääräävät Asta Salomaa ja Jukka Takalo.

Nettitv-lähetys on katsottavissa Oulun juhlaviikkojen somekanavilta ja lähetyksen löytää myös osoitteesta pohjoinenkulttuurivirta.fi.

Somekanavien kautta yleisö kotikatsomoissa pääsee osallistumaan lähetykseen, yleisön kommentteja ja kysymyksiä otetaan aktiivisesti mukaan keskusteluun.

Muiden lähetysten teemat tulevat Oulun juhlaviikkojen festivaaleista. Suurin osa lähetyksistä on katsottavissa myös jälkikäteen.

Pohjoinen kulttuurivirta eli Oulun juhlaviikkojen 10-vuotisjuhlakanavan 7.-29.8.2020 jaksot:

 1. Ohjelma: 7.8. kello 19–22: Kulttuurikanavan avaus

Ensimmäinen osuus: Kulttuuri ja media

• Aiheina mm. erot suomalaisessa medianäkyvyydessä, miten pohjoinen kulttuuri ja taide mediassa esitetään, miten pohjoisesta ponnistetaan kansainväliseen tietoisuuteen, onko pohjoinen sijainti taiteen tekijöille este vai etu

• Keskustelemassa kuvataiteilija Jaakko Mattila, toimittaja Petri Laukka, Kaleva, vastaava tuottaja Miikka Maunula, Yle, sopraano, kirjoittaja, taiteellinen johtaja Jenni Kinnunen Pohjoinen Oopperakomppania.

 Toinen osuus: Oululainen kulttuuriperintö ja -historia

• Aiheina mm. mistä rakentuu oululainen kulttuuri-identiteetti, hävettääkö menneisyys, mitä olemme piilottaneet, missä näkyy Oulun 400-vuotinen historia, minkä päälle nykykulttuuria rakennetaan

• Keskustelemassa kulttuuripersoona Petri Sirviö, Merikoskikerhon puheenjohtaja Aapo Kukko, entinen Oulun kulttuuritoimenjohtaja Ritva Tienari sekä kirjailija Katariina Vuori

Kolmas osuus: Tulevaisuus: taiteilijat uudessa ajassa

• Aiheina mm. nuorten kulttuurintekijöiden näkymät Oulussa, muuttiko korona kulttuurimaailmaa, Oulu2026, Oulun kaupunkikehittäminen kulttuurin näkökulmasta

• Keskustelemassa muusikko Iina Palokangas, tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula, Oulun kulttuurijohtaja Samu Forsblom, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen.

Viihteestä huolehtivat: Trashcape-kierros, Ilmakitaristit Aapo Rautio ja Justin ”Nordic Thunder” Howard, Stepa, Rällä-pelimannit, sirkustaiteilija Emma Langmoen ja harpisti Andrew Lawrence-King.

2. Ohjelma: 8.8. Oulunsalo Soi, klo 19

3. Ohjelma: 14.8. Taiteiden Yö & Muusajuhlat, klo 16-06

4. Ohjelma: 15.8. Koiteli Elää, klo 19

5. Ohjelma: 21.8. Oulun juhlaviikot esittää, klo 19

6. Ohjelma: 22.8. Elojazz klo 19, esittelyssä myös Flow Productionsin HYLKY

7. Ohjelma: 28.8. Oulun Musiikkivideofestivaalit, klo 19

8. Ohjelma: 29.8. Pumpeligaala klo 19

 

Pohjoinen kulttuuri ei näy eikä kuulu Kehä III:n sisäpuolelle. Oulun juhlaviikot aikoo muuttaa asiaa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta