Siirry suoraan sisältöön

Pia Alatorvinen ajaa oululaisen tapahtumakentän etua Finland Festivalsin hallituksessa

18.1.2021

Pia Alatorvinen on toiminnanjohtaja Oulun Kulttuuritapahtumayhdistyksessä, joka pyörittää Oulun Juhlaviikkojen kuuden festivaalin verkostoa ja hoitaa sen yhteismarkkinointia. Alatorvinen myös aloitti Finland Festivalsin hallituksessa tämän vuoden alussa. Oulun Juhlaviikot on Finland Festivalsin jäsen.

Pia Alatorvinen asettui tehtävään ehdolle, sillä Oulun alueen etujen ajaminen tuntui hänestä merkitykselliseltä.

”Täältä päin on viety sitä viestiä, että kulurakenteet etelässä ovat erilaiset kuin meillä. Kansainvälisillä esiintyjillä on Ouluun pitkä matka, matka- ja majoituskuluja syntyy. Lisäksi haluamme, että pohjoisen kulttuuri huomioidaan itseisarvoisena, ei vain kuriositeettina ja eksotiikkana”, sanoo Alatorvinen.

Aiemmin Finland Festivalsin hallituksessa Oulua edusti silloinen Oulun Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Maija Kuusisto.

Pikisaaressa ja Hiukkavaarassa omaehtoista touhuamista

Alatorvinen on pohdiskellut maakuntaidentiteettiä.

"Pohjois-Pohjanmaa käsitteenä kuulostaa paperinmakuiselta, ei niin selkeäpiirteiseltä kuin esimerkiksi Lapin ja Itä-Suomen alueet. Oululaisista on hauskaa lähestyä itseään itseironisesti, tosin ei se välttämättä aukea ulkopuolisille. Mutta saamme itseironiasta omaa voimaa.”

Juhlaviikot järjestetään elokuussa, näin haluaa uskoa toiminnanjohtaja Alatorvinen.

Paikallisista kulttuurintekijöistä Alatorvinen mainitsee esimerkiksi Pirjo Yli-Maunulan ja Flow Productionsin.

”Onhan se korkeinta maailmanluokkaa. Taiteiden Yön verkkolähetyksessä esiintyi nuoria muusikkoja, heitä oli mukava kuunnella. Pikisaaressa ja Hiukkavaarassa näkyy eri alojen taiteilijoiden omaehtoinen touhuaminen”, Alatorvinen miettii.

Kulttuuritöissä käsiksi koko yhteiskuntaan

Juhlaviikkoihin kuuluu kuusi eri festivaalia, joissa käy noin 60 000 kiinnostunutta elokuun aikana. Alatorvinen puhuu putiikkifestivaaleista, joiden turvallisuudesta korona-aikana on järjestäjän aivan mahdollista huolehtia.

Alatorvinen ei tässä vaiheessa paljasta ensi elokuun festivaalien nimistä mitään.

”Festivaali tulee, näin uskotaan. Painamme kaasua ja jarrua yhtä aikaa.”

Alatorvinen on entinen toimittaja ja on tehnyt myös viestintäalan töitä. Oulun Kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtajana hän on ollut kolme vuotta.

”Maaseudun Sivistysliitossa kun olin töissä niin siellä oli oikein vahva taide- ja kulttuuripainotus, ITE-taidetta ja taideprojekteja. Sitten tein vähän aikaa viestintäalan ja kulttuurimatkailun töitä. Kulttuuritapahtumayhdistyksen toiminnanjohtajaksi haettiin viestintätyyppiä. Ja missä muualla kuin kulttuurialalla pääsee oikeastaan koko yhteiskuntaan käsiksi”, miettii Alatorvinen.

Koira saa keskittymään

Alatorvinen on koiraihmisiä, kotona on corgi ja Australiankelpie. Hän myös vetää koiraharrastusryhmiä.

”Koirat ovat vastapaino elämän ajoittaiselle vakavuudelle, koska koiraharrastus on järjetöntä ja höperöä”, Alatorvinen huomioi.

Hän lisää, että eläinten kanssa pitää myös keskittyä olemaan: koira huomaa heti, jos ihminen ei ole täysillä mukana.

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen haluaa pohjoisen kulttuurille itseisarvoisen aseman eikä niin, että se nähdään muualla vain eksotiikkana. Kuvat: Johanna Mattola

Lue myös

Lue lisää aiheesta