Siirry suoraan sisältöön

Peruuttamattomat ajanvaraukset lisäävät entisestään jonoja terveyspalveluissa

4.6.2022

Oulun kaupungin terveyspalveluissa on tällä hetkellä normaalia enemmän ruuhkaa. Jonotilannetta pahentavat henkilöstön keskuudessa jylläävät influenssa- ja koronatartunnat sekä hoitoalan ammattiliittojen työtaistelutoimiin liittyvät ylityö- ja vuoronvaihtokiellot. Tilannetta vaikeuttavat asiakkaiden peruuttamattomat ajanvaraukset, joita on ollut tänä keväänä tavallista enemmän.

Eniten peruuttamattomia poissaoloja on neuvolapalveluissa, kouluterveydenhuollossa sekä sairaanhoitajien ja lääkäreiden vastaanottotoiminnassa.   

Oulun kaupungin vs. terveysjohtaja Jarkko Huusko toivoo, että oululaiset peruisivat varaamansa ajat, elleivät pääse vastaanotolle.

"Kun sovitut vastaanottoajat jäävät perumatta, aikoja ei voida siirtää jonossa oleville potilaille, vaan ne jäävät kokonaan käyttämättä. Tämä nostaa sairaanhoidon kustannuksia ja hidastaa kaupunkilaisten hoitoon pääsyä. Voimme yhdessä vaikuttaa siihen, että oululaisten potilaiden hoitopolku on mahdollisimman nopea ja jokainen saa tarvitsemansa hoidon ajallaan." 

Kun sovitut vastaanottoajat jäävät perumatta, aikoja ei voida siirtää jonossa oleville potilaille, vaan ne jäävät kokonaan käyttämättä.

Peruuttamaton poisjäänti aiheuttaa kustannuksia myös asiakkaalle itselleen. Oulun kaupunki perii 18 vuotta täyttäneiltä asiakkailta peruuttamatta jätetystä terveyskeskuksen lääkärin, suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon, erikoissairaanhoidon avohoidon tai kalliin kuvantamistutkimuksen vastaanottoajasta 51,50 euroa, ellei peruuttamatta jättämiselle ole hyväksyttävää syytä.

Varatut ajat pitäisi peruuttaa viimeistään edeltävänä päivänä. Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Peruuttamattomia ajanvarauksia on ollut tänä keväänä tavallista enemmän, todennäköisesti koronavirustartunnoista johtuen. Kuva: Mostphotos

Lue myös

Lue lisää aiheesta