Siirry suoraan sisältöön

Perinteinen joulu saapuu Intiön Hoivallekin

19.12.2020

Intiön Hoivakoti valmistautuu jouluun täysipainoisesti. Hoivaa on koristeltu, joululauluja kuunneltu ja joulusauna kuuluu juhlan viettoon.

Vierailutkin Intiön Hoivalle onnistuvat. Varsinaisesti käyntejä ei suositella, mutta niitä ei ole myöskään kielletty.

”Yhdestä kolmeen omaista voi tulla emmekä kiellä joulukukkia ja -lahjoja”, sanoo palvelupäällikkö Toini Kärenlampi.

Koronajoulu on tuonut Intiön arkeen myös yhden uuden asian, nimittäin digitaalisuuden.

”Ollaan YouTubesta kuunneltu kauneimmat joululaulut ja käyty virtuaalikirkossa”, mainitsee Kärenlampi. ”Lisäksi joululauluja kuunneltiin parvekkeilta ja yhden osaston väkeä oli myös ulkona takkatulen ääressä kuuntelemassa.”  

Puurojuhlasta jouduttiin luopumaan

Lahjoitusrahaston kautta on ostettu Intiön asukkaille joulumakeisia. Lisäksi Värtön päiväkodin lapset toivat joulukortteja asukkaille. Ohjaaja-Riitta ja toimintaterapeutti-Auli ovat pitäneet osastoilla pikkujoulutuokioita.

”Puurojuhlaa ei voida pitää osastoilla omaisten kanssa, se harmittaa. Sitä olemme kaivanneet kaikki”, sanoo Venla-osaston palveluesimies Maarit Mäkelä.

”Muuten on yritetty joulumieltä rakentaa joulun tuoksuilla ja joululauluilla. Joulurituaalit ovat kodinomaiset eli jouluaattona käydään joulusaunassa, sillä joka osastollahan on sauna. Takassa pidetään tulta. Joulupukkikin käy, paketit jaetaan asukkaille.”
 
Omaiset ovat suhtautuneet Mäkelän mukaan rajoituksiin hyvin ymmärtäväisesti ja kärsivällisesti. Heitä myös edelleen Hoivalla käy päivittäin.

Tutut joululaulut tuovat muistoja

Psykogeriatrisella Verner-osastolla aaton ja joulupäivän tunnelma on erilainen, vaikka toimet ovatkin kuin arkena. Joulupyhät vietetään asukkaan ehdoilla ja jouluaattona laitetaan vähän parempaa vaatetta päälle.  

Palveluesimies Riittakaisa Pihlaja työskentelee osastolla, jolla asukkaiden toimintakyky on alhaisin.

”Asukkaat kuitenkin reagoivat tuttuihin lauluihin, ne tuovat muistoja joulusta. Joulu ei meillä erotu arjesta, mutta tuodaan sitä kuitenkin esille esimerkiksi koristeluin ja tuoksuin”, kertoo Pihlaja.

Koristelut ja joulun tuoksut tuovat juhlan. Kuva: Minna Sumukari

Oulun Tilapalvelut huomioi ruuat normaalia juhlavimpana jouluna. Ateriat myös tarjoillaan arjesta poikkeavasti.

Hiirosen hoitokodissa ja Rajakylän Hoivassa pidetään yllä samantyyppisiä jouluperinteitä kuin Intiön Hoivalla.   

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Värtön päiväkodin lapset tervehtivät joulukortein Intiön Hoivan asukkaita. Kuva: Riitta Tuohino

Lue myös

Lue lisää aiheesta