Siirry suoraan sisältöön

Perämeren kansallispuiston karu kauneus houkuttelee yhä enemmän retkeilijöitä

5.9.2021

Perämeren kansallispuisto on kasvattanut reippaasti kävijämääriään. Tämän vuoden aikana kävijöitä on ollut lähes kolmannes enemmän kuin vuosi sitten. Kasvaneeseen kävijämäärään vastataan kehittämällä puiston retkeilyrakenteita. Perämeren kansallispuisto viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Sen kunniaksi on parannustöitä tehty myös Oulun seudun saarikohteissa.

Perämeren kansallispuistossa vieraili vuoden 2021 heinäkuun loppuun mennessä noin 6 000 kävijää. Kasvua edellisen vuoden vastaavaan aikaan oli 28 prosenttia. Kasvun taustalla näkyy yleisen retkeily- ja kansallispuistobuumin lisäksi se, että alueen kaupalliset toimijat ovat alkaneet liikennöidä kansallispuistoon. Tämä on lisännyt merellisen kohteen saavutettavuutta huomattavasti, ja puiston ovat löytäneet myös ulkopaikkakuntalaiset.

Myös paikallisia päiväkävijöitä on aiempaa enemmän. Koronapandemian myötä kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden kävijämäärät ovat kasvaneet voimakkaasti koko maassa. Tänä vuonna kansallispuistoihin on tehty noin 2,5 miljoonaa käyntiä. Viime vuoteen verrattuna kävijämäärä kasvoi 4 prosenttia, mutta vuoden 2019 määriin verrattuna kasvua oli peräti 25 prosenttia. Kävijämäärien kasvu edellyttää investointeja kohteiden palvelurakenteisiin. Luontopalvelut on saanut erilaisina erillisrahoituksina 38 miljoonaa euroa tälle hallituskaudelle kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden palvelurakenteiden korjaukseen ja kehittämiseen.

Uusi käyttösuunnitelma tekeillä

Rahoituksella kehitetään myös Perämeren kansallispuistoa ja muita Perämeren saaria. Pensaskarin palveluvarustusta on kesän aikana lisätty ja ensi keväänä saaren laiturin kulkuramppi uusitaan. Kemiin ja Tornioon uusitaan ja lisätään syksyn aikana kansallispuisto-opasteita. Selkä-Sarvessa ja Pensaskarissa on raivattu perinnemaisemia ja useissa saarissa on ollut lampaita maisemanhoitotöissä.

Rakennustöitä on tehty myös Oulun seudun saarikohteissa. Härkäleton ja Kropsun laiturirampit on uusittu. Lisäksi Iin Röyttään, Kropsuun ja Hietakallaan rakennetaan parhaillaan uusia päivätupia.

Perämeren alueen pidemmän tähtäimen kehitystä ohjaa hoito- ja käyttösuunnitelma, jota Metsähallituksen Luontopalvelut parhaillaan päivittää yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Suunnitelma sisältää Perämeren kansallispuiston, Perämeren saaret ja Iin Röytän. Suunnitelmalla ohjataan alueen virkistyskäyttöä ja luonnonsuojelua sekä sovitetaan yhteen eri käyttäjäryhmien tavoitteita.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Härkäleton ja Kropsun laiturirampit on uusittu. Lisäksi Iin Röyttään, Kropsuun ja Hietakallaan rakennetaan parhaillaan uusia päivätupia. Kuva: Metsähallitus

Lue myös

Lue lisää aiheesta