Siirry suoraan sisältöön

Pala historiaa: Oulun Seurahuone muuntui kaupungintaloksi aikoinaan – perusparannus valmistunee aikataulussa

8.8.2022

Oulun kaupungintalo oli alun perin Oulun Seurahuone, jossa oli sekä ravintola että hotelli. Oulun Seurahuone siirtyi myöhemmin Oulun kaupungin omistukseen, jolloin siitä tuli kaupungin virastotalo. Kaupungintalossa on tehty loppuvuodesta 2021 alkaen perusparannustyötä, joka mahdollisesti valmistuu aikataulun mukaan vuoden 2023 lopussa.

Pokkisen kaupunginosassa sijaitseva Oulun kaupungintalo on kivirakenteinen uusrenessanssirakennus. Siinä on neljä kerrosta pohjakerros mukaan luettuna ja pohjakerros toimii huoltotilana. Ensimmäisessä kerroksessa ovat neuvonta ja kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston istuntosalit.

Oulun kaupungintalon toisessa kerroksessa sijaitsee juhlasali, joka toimii edustustilana. Rakennuksen kolmas kerros on ylin kerros, missä on suunniteltu kaupungin toimintoja ja taloutta. Kaupungintalossa on tehty perusparannusta loppuvuodesta 2021 alkaen, mistä syystä rakennusta on peittänyt sääsuoja.

Seurahuone kasvoi kerroksella

Oulun kaupungintalo oli aikaisemmin Oulun Seurahuone, missä oli juhlasali, ravintola ja hotelli. Kivirakenteista Seurahuonetta edelsi puurakenteinen Seurahuone, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1882. Kivirakenteisen Oulun Seurahuoneen eli ”Susiteetin” suunnitteli Johan Erik Stenberg. Tämä rakennus otettiin käyttöön Pohjanmaan radan valmistumisen kunniaksi järjestetyllä juhlaillallisella 29. lokakuuta 1886, jolloin rakennus ei ollut vielä valmis.

Oulun Seurahuoneen juhlasalissa järjestettiin rautatien vihkimisjuhla vuonna 1886. Tämä on reprokuvattu kuva vuodelta 1937. Kuva: Museovirasto

Oulun Seurahuone oli kaksikerroksinen talo alun perin, mutta sitä laajennettiin rakentamalla kolmas kerros itsenäisyyden ajan alussa. Suomi itsenäistyi vuonna 1917 ja Oulun Seurahuoneen ylin kerros lisättiin rakennukseen vuonna 1920. Kolmatta kerrosta käytettiin ullakkotilana ja mahdollisesti myös Oulun Seurahuoneen pyykinkuivatuksessa.

Oulun Seurahuoneen ravintolatoiminta ja hotellitoiminta eivät olleet taloudellisesti kannattavia, koska vuosina 1914–18 käyty ensimmäinen maailmansota oli aiheuttanut ravintola- ja hotellitoiminnalle rajoituksia. Vuonna 1919 voimaan tullut alkoholijuomien kieltolaki aiheutti lisää tappioita ravintolatoiminnalle.

Seurahuoneesta tuli kaupungintalo

Oulun Seurahuoneen käyttötarkoitus muuttui sen jälkeen, kun osake-enemmistö siirtyi Oulun kaupungin haltuun vuonna 1919. Seurahuone Osakeyhtiö ja Oulun kaupunki tekivät sopimuksen, joka mahdollisti kaupungin virastojen muuttamisen rakennukseen. Lopulta kaupunki osti rakennuksen, minkä kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 1921. Hotelli Seurahuoneesta tuli kaupungin vuokralainen.

Kun Oulun Seurahuone siirtyi kaupungin omistukseen, Hotelli Seurahuone oli vuokralainen siitä alkaen. Kuvassa ovat Hotelli Seurahuoneen vahtimestarit vuonna 1936. Kuva: Museovirasto

Oulun kaupunginvaltuusto kokoontui Oulun Seurahuoneella loppuvuodesta 1920 alkaen, minkä lisäksi Oulun kaupunginhallituksen ensimmäinen kokous pidettiin tässä talossa vuonna 1931. Talon toiminta hotellina päättyi vuonna 1939, minkä jälkeen kaupunki osti hotellin irtaimiston. Sitten kaupunginhallitus muutti Oulun Seurahuoneen nimen virallisesti Kaupungintaloksi vuonna 1942.

Oulun Seurahuoneesta oli tullut Oulun kaupungintalo siitä syystä, että Oulun kaupungin käyttöön tarvittiin riittävän suuri talo. Kaupungintalona oli toiminut aikaisemmin Hallituskadulla sijaitseva talo, joka on kulttuuritalo Valve nykyisin.

Kaupungintalo sotilaskäytössä

Osa Oulun kaupungintalon tiloista on ollut sotilaskäytössä. Kaupunki vuokrasi hotellihuoneiston puolustusministeriölle toisen maailmansodan aikana vuosina 1939–45. Rakennuksen ravintola toimi myös Lotta Svärd -järjestön ruokalana.

Suomi kävi Saksan rinnalla sotaa Neuvostoliittoa vastaan vuosina 1941–44, jolloin Oulussa oli enimmillään noin 4 000 saksalaista sotilasta. Kaupungintalossa oli myös saksalaisen paikalliskomendantin virasto tuolloin. Saksalaiset sotilaat poistuivat Oulusta sen jälkeen, kun sota Suomen ja Neuvostoliiton välillä päättyi 4. syyskuuta 1944.

Osa Oulun kaupungintalosta oli puolustusministeriön käytössä toisen maailmansodan aikana. Talossa oli myös saksalaisen paikalliskomendantin virasto. Kuva: Museovirasto

Kaupungintalossa ei ollut vain kaupungin toimintoja toisen maailmansodan jälkeen. Tämän talon juhlasali toimi Oulun Teatterin näytöspaikkana vuoteen 1972 saakka, jolloin Torinrannassa sijaitseva teatteritalo valmistui.

Oulun kaupungintalon Torikadun puoleisen seinän edessä on kuvanveistäjä Sanna Koiviston tekemä patsas Ajan kulku, joka paljastettiin 30. elokuuta 2005. Siinä olevat pienet pronssihahmot kuvaavat Oulun kehitystä 1600-luvulta 2000-luvulle. Oulun kaupungin perustamisen 400-vuotisjuhla järjestettiin vuonna 2005.

Perusparannustyötä kiritään

Oulun kaupungintalossa tehdään perusparannusta tällä hetkellä. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupungintalon perusparannuksen kustannusarvion 3. marraskuuta 2020, minkä jälkeen hanke hyväksyttiin investointiohjelmaan kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelyssä 9. joulukuuta.

Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen rakennuttamispäällikkö Ville Laitisen mukaan perusparannustyön tilanne oli kaupungintalon eri kerroksissa erilainen tämän vuoden kesäkuussa.

”Purkutyövaihe alkaa olemaan lopuillaan. Vesikattoa rakennetaan kiivaasti, samoin sisäpihojen pyramidirakenteet on nyt asennettu. Välipohjien uusittuja palkistoja on asennettu hyvin laajalti”, hän kertoi.

Kaupungintalon perusparannuksen pitäisi valmistua aikataulun mukaan vuoden 2023 lopussa, mutta purkulaajuus on ollut odotettua suurempi. Siitä syystä perusparannustyö on jonkin verran myöhässä aikataulussa.

”Nyt jää seurattavaksi, saadaanko aikataulua kirittyä”, Laitinen kertoi.

Hänen mukaansa työn valmistuminen loppuvuonna 2023 on mahdollista, mutta myös vuoden 2024 alkupuoli on todennäköinen ajankohta. Hän muistuttaa siitä, että Ukrainan sodan vaikutukset materiaalitoimituksiin ovat vielä riskitekijä, jonka vaikutusta aikatauluun on vaikea ennustaa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulun kaupungintalon perusparannustyö alkoi loppuvuonna 2021. Kaupungintalo on tässä kuvattuna vuonna 2020. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta