Siirry suoraan sisältöön

Päivi Laajalan ja Juha Ala-Mursulan kesäterveiset: paikalliset yrittäjät tarvitsevat nyt asiakkaita

26.6.2020

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula piipahtivat Mun Oulun studiolla. Heidän viestinsä oli yhteneväinen: terveydenhuollon näkökulmasta koronakriisissä ollaan tässä vaiheessa voiton puolella, mutta elinkeinoelämä tarvitsee nyt syttöjä hiljaisen kevään jäljiltä. Laajala ja Ala-Mursula kannustavatkin oululaisia kokemaan ja näkemään kotiseutuaan kesälomien aikaan.

Koronatilanne on ollut Oulussa hyvin rauhallinen jo yli kuukauden ajan. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala on tyytyväinen tilanteeseen.

”Hyvältä näyttää, mutta pitää edelleen huolehtia etäisyyksistä ja käsihygieniasta”, Laajala muistuttaa.

Laajalan mukaan on mukava huomata, miten ihmiset ovat palanneet ravintoloihin, puistoihin ja kaupungille ylipäätään.

”Elämä kaupungilla näyttää jo ihan normaalilta”, Laajala toteaa.

Elinkeinoelämä ei ole vielä palannut normaaliksi. Valtio on tehnyt useita päätöksiä, joiden tavoite on tulea yrityksiä koronakriisistä nousemiseksi. Kunnat ovat kevään ja alkukesän aikana jakaneet yksinyrittäjille 2000 euron tukipaketteja.

”Oulussa olemme saaneet reilut 1200 hakemusta ja käsittelyajat ovat nyt nopeita, 3-4 päivää. Rahaa on jaettu noin 2,2 miljoonaa euroa ja näyttää siltä, että raha menee tarpeeseen. Summa vain on pieni”, Juha Ala-Mursula toteaa.

Monenlaisia vaikutuksia yrityksiin

Oulun yrityksiin korona on vaikuttanut monin tavoin. Matkailu- ja ravitsemustoimi ovat kärsineet kovin, samoin kuin alat, joissa ollaan ”iholla”, kuten hieronta, puheterapia, fysioterapia ja kampaamot. Oulussa on lomautetuksi tai työttömäksi joutunut yli 8 000 ihmistä koronan takia.

”Sitten meillä on aloja, jotka ovat hyötyneet tilanteesta. Esimerkiksi digitaalisuuteen satsanneet, tietyt terveydenhoitoalalla toimivat yritykset ja pakkausteollisuus ovat pärjänneet hyvin”, Ala-Mursula huomauttaa.

Oulussa on erityisesti korkeaan teknologian vientiyrityksiä, joiden osalta koronan vaikutuksia liiketoimintaan ei vielä tiedetä. Myyntityö on niissä tärkeää ja sitä on joissakin tapauksissa vaikea etänä tehdä.

”On tärkeää pitää Oulu taudista vapaana ja rakentaa luottamusta, siten että yritysten asiakkaat uskaltavat tulla tänne ja toisaalta ottaa meidän myyntihenkilömme vastaan maailmalla.”

Oulu2026 tiukan raadin edessä

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Hakemus esiteltiin valintaraadille tiistaina. Oulun hakemusta oli esittelemässä myös Päivi Laajala.

”Meitä oli hyvä porukka, Piia Rantala-Korhosen ja Samu Forsblomin johdolla. Raati oli todella tarkka ja esitti tiukkoja kysymyksiä, joihin tiimimme onnistui vastaamaan tosi hyvin. Tuntui, että onnistuimme”, Laajala toteaa.

Myöhemmin keskiviikkona kävi ilmi, että Oulu todellakin onnistui ja pääsi kisassa jatkoon. Voittaja selviää ensi keväänä.

Juha Ala-Mursulan mukaan kulttuuripääkaupunkihanke on tärkeä myös elinkeinoelämälle ja erityisesti teknologiakaupunki Oululle.

”Ei ole erillistä teknologian kehittämistä vaan koko yhteiskuntaa tulee kehittää kokonaisuutena. Kulttuurin kautta voidaan omaksua ja oppia uusia asioita. Mielestäni hakijakaupungeista Oulu tarvitsee tätä titteliä eniten”, Ala-Mursula linjaa.

Kesäelämyksiä kotiseudulla

Elämysten olohuone lanseerattiin visitoulu.fi-sivustolla viime viikolla. Oululaisista elämyksistä kysyttäessä kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi seuranneensa kaiholla kuumailmapallon lentoa taivaalla.

”Ouluun on kaivattu tällaista verkkokauppaa, josta löytää helposti ideoita siihen, mitä kesällä voi tehdä tai minne viedä vieraita. Mikä parasta, ne ovat paikallisia tuotteita Oulusta ja maakunnasta ja niiden käyttämiseen kannustan”, lisää Laajala.

Juha Ala-Mursulan mukaan Oulussa tapahtuu paljon maalla, merellä ja ilmassa. Kaikkia näitä kannattaa hyödyntää.

”Palvelualan yrityksillämme on todella iso tarve saada asiakkaita. Toivon todella, että ravintolat, kahvilat, parturit ja muut saavat osansa oululaisten lomabudjeteissa. Se parantaa meidän kaikkien hyvinvointia”, tähdentää Ala-Mursula.

 

Lue myös