Siirry suoraan sisältöön

OYS:n sukusolupankki odottaa lahjoittajia - uusi pankki turvaa pohjoisen hedelmöityshoitoja

30.10.2020

OYS:ssa otettiin käyttöön vuosi sitten sukusolupankki, johon nyt odotetaan lisää miesten ja naisten lahjoittamia munasoluja, siittiöitä ja alkioita. Pankki edesauttaa Pohjois-Suomessa lapsettomuudesta kärsivien hedelmöityshoitoja.

OYS:n lisääntymislääketieteen yksikön sukusolupankkiin toivotaan lisää vapaaehtoisia sukusolujen lahjoittajia.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimii sukusolupankki, jonka avulla pariskunnat, itselliset naiset ja naisparit voivat toteuttaa unelmansa lapsen saamisesta hedelmöityshoitojen avulla.

”Etsimme parhaillaan vapaaehtoisia munasolujen ja siittiöiden lahjoittajia, jotta voisimme aloittaa varsinaiset hoidot ensi vuoden alusta. Halukkaita sukusolujen vastaanottajia meille on jo odottamassa”, toteaa sukusolupankin toiminnasta vastaava erikoislääkäri Maarit Niinimäki OYS:n lisääntymislääketieteen yksiköstä.

Alkioita pankkiin on jo saatu ja odotetaan jatkossakin pariskunnilta, jotka ovat aiemmin olleet hoidossa eivätkä enää halua alkioitaan käyttää.

Korona on viivästyttänyt aloitusta

OYS:ssa voidaan nyt tehdä naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoitoja. Pankin avulla voidaan tukea lapsettomuushoitoja myös niille pariskunnille, joilla ei ole omia sukusoluja tai ne toimivat heikosti. Julkisessa terveydenhuollossa koeputkihedelmöityksiä (IVF) voidaan tehdä korkeintaan kolme kertaa.

Osastonylilääkäri Laure Morin-Papunen kertoo, että OYS:n sukusolupankkiin varastoidaan vain OYS:n erityisaluevastuualueelta kerättyjä lahjasoluja eikä sukusoluja osteta yksityisiltä toimijoilta.

”OYS:aan sukusolupankki perustettiin vuosi sitten, ja Valviran lupa saatiin helmikuussa. Korona on viivästyttänyt aloitusta, mutta nyt toiminta pyörähtää täysin käyntiin”, jatkaa Morin-Papunen.

Turvaa pohjoista hedelmöityshoitoa

Lahjasukusolujen tarvetta ei vielä osata arvioida.

”Emme osaa sanoa, kuinka paljon kysyntää voisi olla, mutta on hienoa, että pääsimme aloittamaan. On tärkeää, että alueellinen tasa-arvo toteutuu terveydenhuollossa. Ainakaan hedelmöityshoitojen takia ei tarvitse muuttaa pois pohjoisesta”, Morin-Papunen ja Niinimäki toteavat.

Munasolujen lahjoittajille maksetaan matkakulut ja Kelan päivärahan suuruinen korvaus sekä 250 euron kertakorvaus. Siittiöiden ja alkioiden luovuttajien matkakulut korvataan ja sairaalakäynneiltä saa Kelan päivärahan suuruisen korvauksen. Alkioiden luovuttamiseen tarvitaan molempien osapuolten suostumus. Kaikki sairaalakäynnit ja lääkkeet ovat lahjoittajille maksuttomia.

Lapsettomien auttajaksi soveltuu, kun:

- munasolujen lahjoittaja on 20–35-vuotias ja siittiöiden lahjoittaja 20–45-vuotias. Lievät sairaudet kuten astma tai allergiat eivät välttämättä ole este luovutukselle.

- alkioiden lahjoittajilta edellytetään, että he ovat hoidon ajankohtana alle 36-vuotiaita (nainen) tai alle 45-vuotiaita (mies).

- munasolujen, siittiöiden ja alkioiden lahjoittajilta vaaditaan terveitä elämäntapoja. Heidän on oltava perusterveitä eikä lähisuvussa saa olla vakavia perinnöllisiä sairauksia.

Lainsäädännöstä:

- sukusolujen vastaanottaja ei saa tietää luovuttajan henkilöllisyyttä.

- hedelmöityshoidoista syntyvällä lapsella on oikeus saada täysikäisenä tiedot luovuttajasta. Tämän takia lahjoittajan tiedot kirjataan Valviran ylläpitämään luovutusrekisteriin.

- lahjoittaja saa halutessaan tietää, onko hoidoista syntynyt lapsia. Tietoja mahdollisten lapsien määrästä tai syntymäajankohdasta ei anneta.

-

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Moni lapseton haaveilee vanhemmuudesta. OYS:n uuteen sukusolupankkiin odotetaan lisää vapaaehtoisia sukusolujen lahjoittajia. Kuva: Carita Forsman

Lue myös

Lue lisää aiheesta