Siirry suoraan sisältöön

OYS: Koronatestiin matalalla kynnyksellä

2.7.2020

Testauskapasiteettia on nyt moninkertaisesti kevääseen verrattuna.

Kesän aikana koronatapausten lukumäärä on laskenut ja taudin esiintyvyys on vähentynyt merkittävästi. Testauskapasiteettia lisättiin koko kevään ajan.

Tällä hetkellä kaikki oireiset potilaat voidaan testata. Oysista kehotetaankin tulemaan testiin matalalla kynnyksellä, jos on lieviäkin koronatartuntaan sopivia oireita.

Tartuntaketjut pysäytetään testillä

Koronaviruksen aiheuttamia oireita voivat olla mm. kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, vatsakivut, pahoinvointi tai ripuli.

"Aktiivisella testauksella pysäytämme tartuntaketjut ajoissa ja Pohjois-Pohjanmaan hyvä tilanne voi jatkua” toteaa Oys:n hallintoylilääkäri Terhi Nevala.

”Meillä on testauskapasiteettia moninkertaisesti alkukevääseen verrattuna. Kaikki oireiset henkilöt kyetään testaamaan”, Nevala jatkaa.

Turvavälit ja hygieniaohjeet pätevät edelleen

Pohjois-Pohjanmaan matalat lukumäärät koronatartunnoissa eivät kuitenkaan merkitse epidemian olevan vielä ohi.

Oysissa on valmistauduttu siihen, että tartuntojen lukumäärä voi lähteä nousemaan syksyllä liikkumisen kuten lomamatkojen lisääntyessä ja kun rajoittamistoimenpiteitä puretaan. 

Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa edelleen annettuja ohjeita liittyen turvaväleihin sekä hyvään käsi- ja yskimishygieniaan.

Päivässä voidaan analysoida yli tuhat testiä

Oysissa on ollut jo pitkään hiljaista koronaepidemian osalta. Kesäkuun puolen välin jälkeen sairaalassa ei ole ollut yhtään koronapotilasta. Kesäkuussa on saatu vain kolme positiivista näytevastausta.

Kevään aikana koronatestauksen kapasiteettia kasvatettiin määrätietoisesti siten, että pelkästään Nordlab pystyy analysoimaan yli tuhat näytettä päivässä.

Nordlabin näytteenottokapasiteetti on nyt laajemmankin epidemian edellyttämää kapasiteettia vastaava ja koronavirustestien saatavuus on hyvällä tasolla.

Lisätietoja koronaviruksen oireista saa THL:n nettisivuilta.
 

 

OYSin mukaan kaikki oireiset voidaan testata. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta