Siirry suoraan sisältöön

Outo-auto tuo nuorisotilan nuorten luo

8.7.2020

Oulu-auto Outo on pyörien päällä liikkuva nuorisotila. Outo ajaa aina sinne, minne nuoret haluavat sen ajavan.

Outo-auto on kurvannut Tuiran rannalle, jossa asuntoauton eteen on levitelty retkipöytä sekä matto istuskelua varten. Pöydän ympärillä istuvat nuoriso-ohjaajat Sonja Paaso, Iina Saarinen sekä koulunkäynninohjaaja Sari Holappa.

Outo toimii käytännössä kuten tavallinenkin nuorisotila. Nuoret voivat tulla sinne juttelemaan, juomaan kahvia ja pelaamaan erilaisia pelejä.

”Suurin ero on siinä, että nuoret yleensä tulevat itse nuorisotilalle, mutta Outo-auton kanssa me voimme mennä nuorten luo”, Paaso kertoo. ”Näin pystymme tavoittamaan myös sellaisia nuoria, jotka eivät syystä tai toisesta käy nuorisotiloilla.”

Outo-auton voi kutsua luokseen

Nuoret voivat kutsua Outo-auton käymään missä tahansa Oulun alueella. Henkilökunnan tavoittaa Instagramista tai WhatsApp-numeron kautta.

”Varsinkin syrjäisemmiltä seuduilta tulee paljon pyyntöjä”, Paaso sanoo.

Koulunkäynninohjaaja Holappa kertoo, että yhteydenottoja tulee esimerkiksi sellaisilta nuorilta, jotka ovat hänelle tuttuja koulusta.

”He haluavat kertoa kuulumisia kesän ajalta ja sen takia kutsuvat meidät paikalle, koska he tietävät, että olen nyt täällä töissä”, hän hymyilee.

Pyyntöjen lisäksi Outo pysähtyy sellaisiin paikkoihin, joissa nuoria yleensä näkyy. Tänään se on Tuiran uimaranta.

”Sellaisetkin nuoret, jotka vain kävelevät ohi, saattavat monesti jäädä kahville. He ovat kiinnostuneita, vaikka eivät tiedä mikä Outo on”, kertoo Paaso.

Iina Saarinen, Sonja Paaso ja Sari Holappa työskentelevät Outo-autossa.

Ilmainen toiminta kiinnostaa nuoria

Outo-auto aloitti toimintansa viime kesänä. Työntekijöiden mukaan monet nuoret muistavat sen vuoden takaa ja ovat kyselleet läpi talven, milloin se on taas toiminnassa.

”Normaaliin nuorisotilaan verrattuna nuoret ovat täällä vapaampia”, Paaso selittää. ”Olemme enemmän heidän reviirillään.”

Palaute nuorilta on ollut hyvää. Ilmainen, nuorille suunnattu toiminta on kerännyt kehuja.

”Erityisesti ilmainen kahvi on saanut kiitosta”, Paaso naurahtaa.

Nuoret ovat ottaneet Outo-auton hyvin vastaan. Paikalla käyvät nuoret ovat sekä työntekijöille nuorisotiloista tai kouluista tuttuja, mutta myös uusia tuttavuuksia käy jonkin verran.

”Meitä kutsutaan liivijengiksi”, Holappa nauraa ja viittaa heidän päällään oleviin heijastinliiveihin. ”Vähän erilainen liivijengi liikenteessä.”

Oulu-auto Outon Instagram-tili.

Toista kesäänsä Oulun alueella kiertävä Outo-auto on avoin kaikille nuorille. Kuvat: Martta Häyrynen

Lue myös

Lue lisää aiheesta