Siirry suoraan sisältöön

Oulussa tuulee aina - vai tuuleeko sittenkään?

4.9.2020

Sitkeästi elää uskomus, että Oulussa tuulee aina pohjoisesta ja vastassa on nimenomaan vastatuuli. Mutta etenevätkö tuulet täällä oikeasti näin?

”Tuulen kylmyyshän riippuu siitä mihin suuntaan olet kävelemässä. Jos etelään, on myötätuuli ja jos pohjoiseen, on vastatuuli”, sanoo meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Yksioikoinen asia tuuli ei ole.

”Tuuli ei ole yhdensuuntainen, puuskat sekoittavat sitä. Tuuli on ikään kuin kuivausrumpu, sitä tulee vähän sieltä sun täältä, monesta suunnasta. Lisäksi tuuli kanavoituu kaupungissa talojen väleihin ja tiettyihin suuntiin. Talvella tämän huomaa erityisesti.”

Kylmyys tuntuu puuskissa

Jos kadullakulkijasta vaikuttaa ikuiselta vastatuuleen puurtamiselta, se johtuu Tuovisen mukaan nimenomaan puuskaisuudesta.

”Mutta puuskatkaan eivät tule aina pohjoisesta vaan eri suunnista. Ouluhan on pohjoisena luontevasti kylmä paikka ja kylmyys menee luihin ja ytimiin. Rannikkokaupungin kosteus lisää kylmyyden kokemusta.”

Lisäksi kun tuuli puhaltaa kasvoihin ja hetkeksi heikkenee, kovimman tuulenpuskan tuntee herkästi.

Talven matalapaineet ovat voimakkaat

Tuulisimmat kuukaudet ovat Oulussa talvikuukaudet kuten kaikkialla maapallolla. Silloin lämpötilaerot ovat suurimmat päiväntasaajan ja pohjoisnavan välillä.

Tuovinen myös muistuttaa, että matalapaineita liikkuu talvikuukausina Suomen yli voimakkaampina kuin kesäkuukausina.

Toimittajan kommentti

Tuuli on tunne

Melkein tullista tulleelle vahva oululainen ominaispiirre on kova, pohjoinen talvituuli. Oulu todella tuntuu arktiselta. Samanlaisen tuulen olen kokenut Vaasassa Palosaaren sillalla, mutta merikaupunkeja Turkua tai Porvoota en muista niiden tuulista.

Meteorologi ei aivan allekirjoittanut väitettäni siitä, että tuuli olisi tunne. Henkilökohtainen kokemukseni kuitenkin on, että tammikuussa etenen Oulussa aina kohti kuivaa, kylmää puuskaa. Marraskuussa joka kerta ulkotilassa sataa naamaan jäisiä nuppineuloja. Tältä tuntuu.

Tuuli ei ole yksipuolinen ilmiö kuten meteorologikin mainitsi. Hellekesinä tuuli on se ominaispiirre, joka tekee Oulusta miellyttävän ulkoilukaupungin.  

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Tuuli ei ole yksioikoinen vaan puuskainen ilmiö. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta