Siirry suoraan sisältöön

Oulussa tarvitaan sijaisvanhempia – ennakkovalmennus käynnistymässä

2.2.2022

Oulun kaupunki järjestää sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneille perheille lastensuojelun perhehoidon ennakkovalmennuksia. Sijaisperheitä haetaan alle 18-vuotiaille huostaan otetuille lapsille ensisijaisesti Oulun lähistöltä.

Seuraava ryhmämuotoinen perhehoitajien eli sijaisvanhempien ennakkovalmennus alkaa helmikuussa 2022.

Valmennukseen haetaan perheitä, jotka voivat tarjota lapselle kodin, jossa hänen on turvallista kehittyä ja kasvaa. Perheet antavat lapselle mahdollisuuden kodinomaiseen asumiseen ja läheisiin ihmissuhteisiin. 

”Perheen elämäntilanteen tulee olla sellainen, että he voivat sitoutua sijaisvanhemmuuteen. Perheeltä edellytetään valmiutta toimia yhteistyössä lapsen biologisten vanhempien ja läheisten sekä lapsen asioissa mukana olevien viranomaisten kanssa”, sanoo lastensuojelun erityisasiantuntija Teija Sulisalo

Perheitä tarvitaan erilaisiin tilanteisiin eri-ikäisille lapsille.

Sijaisvanhempia tuetaan monin tavoin

Perhehoitajan ennakkovalmennus kestää 4-6 kuukautta ja se järjestetään ryhmävalmennuksena. 

Valmennukseen halukkaat perheet haastatellaan ennen valmennusta. Valmennuksessa käydään läpi perhehoitajan tehtävät ja valmiudet, lastensuojelulaki sekä annetaan tietoa sijoitettujen lasten erityistarpeista.

Perhehoitajalle nimetään oma vastuutyöntekijä valmennuksen jälkeen ja jokaisella sijoitetulla lapsella on lapsen asioista vastaava oma sosiaalityöntekijä. Perhehoitajia tukevat alkuohjaus, täydennyskoulutus, työnohjaus ja vertaisryhmätoiminta sekä sosiaalityöntekijä. 

Helmikuussa alkavassa ryhmässä on vielä tilaa muutamalle perheelle.

Sulisalon mukaan Oulussa on tällä hetkellä 220 perhehoitajaa. 
 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Sijaisvanhempia tarvitaan eri tilanteisiin eri-ikäisille lapsille. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta