Siirry suoraan sisältöön

Oulussa osataan – Kastellin lukiolaiset yllättivät luonnontiedekisassa

15.3.2021

Tammikuussa järjestettiin ensimmäistä kertaa kaikille Suomen lukiolaisille avoin Harppi -tiedekilpailu. Joukkueet ratkoivat tehtäviä biologiasta, fysiikasta, kemiasta ja matematiikasta. Kastellin lukion Pii-rakkaat selvisivät parhaiden joukossa finaaliin ja pääsivät näyttämään osaamisensa.

Tiedekilpailuun osallistui lähes 150 joukkuetta ympäri maata. Kaikkiaan finaalissa kisasi seitsemän joukkuetta. Kastellin lukiosta joukkueita oli alkukarsinnoissa mukana kolme.

Muut kilpailussa menestyneet ja finaaliin selvinneet olivat eteläsuomalaisia luonnontiede tai matematiikkapainotteisten lukioiden joukkueita. Tuossa seurassa tavallisen Kastellin lukion joukkueen menestys on merkittävä saavutus.

”Me lähdettiin kisaan altavastaajina ja yllätettiin ehkä itsemmekin. Lisäksi olimme todella lähellä kolmatta sijaa”, kertaa Atte Ylipahkala joukkueen matkaa.

Neljäs sija oli tässä kisassa erityisen iso juttu ja finaalin pääsykin tuntui joukkueesta hyvältä. Kastellin joukkue sai parhaat pisteet matematiikan osiossa.

Hyvää tiimihenkeä oppimassa

Pii-rakkaat kasattiin sattumanvaraisesti kisaan ilmoittautuneiden joukosta, eivätkä kaikki nuoret tunteneet toisiaan aiemmin. Luonnontieteen osaamisen lisäksi, myös sosiaaliset taidot pääsivät käyttöön.

”Meillä oli hyvä ja toimiva ryhmädynamiikka. Kisan aikana opimme tuntemaan toisiamme”, kertaa Selina Kallio kokemusta.

Joukkue oli sopinut ennen kisaa eri aineiden jakamisesta jäsenten kesken niin, että jokainen sai käyttää omia vahvuuksiaan.

”Sampo vastasi matikan tehtävistä, Greta ja Atte fysiikasta, sitten Selina ja minä otettiin vastuu biologiasta ja kemiasta”, Helmi Peipinen kertoo joukkueen strategiasta.

Jännittävä kilpailukokemus säilyy mielissä

Suurimman säpinän kilpailutilanteessa tuntui antaneen rajallinen aika. Etukäteen tehty työnjako tuli tarpeeseen. Jokainen joukkue oli etäyhteyden päässä kilpailun aikana.

”Aikaa oli lopulta todella vähän ja kiirehän siinä meinasi tulla”, muistelee Ylipahkala kilpailua.

”Viimeinen minuutti oli äärimmäisen intensiivinen viimeiseen sekuntiin asti”, jatkaa Kallio hymähtäen.

Joukkue innostuu muistelemaan kilpailun tunnelmaa. Peipinen miettii jopa, että saattaisi osallistua vielä ensi vuonna uudestaan kisaan – sen verran mukava kokemus oli.

Salapoliisityö kantoi hedelmää

Kisaa ennen joukkueille annettiin lista tarvittavista välineistä ja loput kisajärjestäjä toimitti osallistujille. Listalla oli muun muassa omena, hiiva, pulloja ja lankaa. Osa joukkueen jäsenistä kävi kyselemässä opettajilta, että millaisia tehtäviä voisi olla tulossa.

”Atte oli sitten katsonut etukäteen just sellaista putoamiskiihtyvyys – tehtävää, joka tuli sitten kilpailussakin vastaan”, kertoo Kallio onnekkaasta sattumasta.

Pii-rakkaat kertovat olleensa melko luottavaisia itse kisan aikana tekemiseensä. Lukion aikana kertynyt oppi pääsi nyt hyvään testiin.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Pii-rakkaat -joukkueessa kilpailivat (vasemmalta oikealle) Sampo Siitonen, Atte Ylipahkala, Helmi Peipinen, Greta Huomo ja Selina Kallio. KUVA: HELMI PEIPINEN

Lue myös

Lue lisää aiheesta