Siirry suoraan sisältöön

Oulussa on todettu koronavirustartuntoja, joiden alkuperää ei voida jäljittää

2.9.2020

Koronavirustartuntojen alkuperän jäljittäminen on vaikeutunut. Viimeisimmät tartunnat eivät siis ole enää tulleet esimerkiksi matkailun kautta. Myös lievillä oireilla tulisi hakeutua koronatestiin, jotta tartunnat saadaan varhaisessa vaiheessa todettua ja virus ei pääse leviämään.

Testiin pääsee helposti

Koronatesteihin voi varata ajan verkossa. Ajan näytteenottoon saa yleensä joko samalle tai seuraavalle päivälle. Myös testitulos valmistuu nopeasti.

Koronavastaanotolle voi myös mennä jonottamaan, jos päivän näytteenottoajat ovat menneet. Paikalle kannattaa mennä kello 14 mennessä (perjantaina kello 13), jotta näytteet ehditään ottaa ennen vastaanottojen sulkeutumista. Oritkarissa sijaitsevaan Drive-in -koronatestaukseen pääsee vain varaamalla ajan verkossa.

Jos oireet vaativat ammattilaisen arvion hoidon tarpeesta tai hoitoa, tulisi tehdä oirearviokysely verkossa Omaolo-palvelussa tai soittaa Oulun kaupungin koronaneuvontaan. Omaolosta tai koronaneuvonnasta saa ohjeet, miten tulee toimia. Koronavastaanotolle voi mennä ilman yhteydenottoa, jos olo on heikentynyt ja tarvitsee hoitoa.

Vierailuja kaupunginsairaalaan on rajoitettu

Iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luona vierailua on vältettävä, jos on vierailijalla on vähäisiäkään koronaan viittaavia oireita.

Oulun kaupunginsairaalassa on koronavirustilanteen takia vierailurajoitus riskiryhmässä olevien ikäihmisten suojelemiseksi. Vierailut on rajoitettu 1-2 vieraaseen kerrallaan. Vieraiden oleskelu sairaalan osastolla tai sairaalan yleisissä tiloissa ei ole sallittua.

Tarkka hygienia ja turvallisuusohjeiden noudattaminen estävät leviämistä

Arkielämässä tartuntoja voi ehkäistä pesemällä kädet huolellisesti tai käyttämällä käsihuuhdetta ja välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin. Kasvomaskia on syytä käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Kaupungin koronaneuvonta p. 08 558 41414 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15).

Iltaisin ja viikonloppuisin voi soittaa Oulun seudun yhteispäivystyksen p. 08 315 2655.

Omaolo-palvelussa voi tehdä oirearviokyselyn

Koronatestiin ajanvaraus verkossa

Tärkeää ja ajankohtaista koronainfoa Oukan sivuilla ouka.fi/korona.

Ohjeita suojautumiseen THL:n sivuilla.

Hoitaja ottaa testiä drive-in-kaistalla.
Myös lievillä oireilla tulisi hakeutua koronatestiin, jotta tartunnat saadaan varhaisessa vaiheessa todettua ja virus ei pääse leviämään. Drive-in -testaukseen pääsee vain varaamalla ajan verkossa. Kuva: Sanna Krook.

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta