Siirry suoraan sisältöön

Oulunsalon uusi päiväkoti istuu keskustaan - rakentaminen alkaa tulevana kesänä

4.4.2021

Oulunsaloon rakennettava uusi päiväkoti aloittaa toimintansa vuonna 2022 ja samalla siitä on tulossa alueen asukkaiden kohtaamispaikka. Tiloja voi käyttää iltaisin erilaisiin tapahtumiin ja harrastustoimintaan.

Oulunsalon Mäntypellonpolulle, Oulunsalo-taloa vastapäätä rakennettavan päiväkodin suunnittelussa on huomioitu tilojen joustavuus niin, että rakennus toimii myös monipuolisena toimintakeskuksena. Esimerkiksi ruokailualuetta, monitoimisalia ja aulatiloja voidaan käyttää päiväkodin aukioloajan ulkopuolella.  

Uuden päiväkodin ja Oulunsalo-talon väliin toteutetaan visuaalisesti ja toiminnallisesti yhtenäinen aukiotila, joka palvelee kulttuuritapahtumia. 

”Suunnitelma on kaupunkikuvallisesti tyylikäs ja tukeutuu Oulunsalon keskustan ympäristöön, jossa on paljon pienimittakaavaista 1980-luvun Oulun koulun arkkitehtuuria runsaine yksityiskohtineen. Punertavan sävyinen matala tiilirakennus istuu hyvin maisemaan”, kiittelee kaavoitusarkkitehti Suvi Korpinen

Katumaisuutta sisälle ja lentokenttä ulos 

Sisätilojen suunnittelussa on lähtökohtana ollut tilojen monipuolinen käyttö ja mittakaavan inhimillisyys. 

”Voittajaehdotus Lasten Oulunsalo huomioi monipuolisesti terveellisyyden, toimivuuden ja viihtyvyyden. Ryhmien tilat on sijoitettu katumaisen käytävätilan varrelle. Käytävälle muodostuu myös erilaisia leikkinurkkauksia ja pienryhmätiloja. Käytävän molemmissa päissä on isot lasipinnat avoimuuden lisäämiseksi”, kertoo hankearkkitehti Sanna Pääkkönen Oulun Tilapalveluista. 

Pihan suunnittelussa yhtenä ideana oli ilmentää paikallisuutta. Leikkivälineiden aiheina on esimerkiksi lentokenttä ja Hailuodon lautta. Myös erilaisille pallokentille on tilaa. 

Luovuus esille suunnittelukilpailussa 

Alueen kaavoitushanke oli hieman tavallisuudesta poikkeava, sillä prosessissa oli mukana jo alussa Tilapalvelut, joka järjesti suunnittelukilpailun.  

”Kilpailua varten laadittiin maankäyttökaaviomainen kaavaluonnos, jossa määriteltiin vain suunnittelun reunaehdot. Menettelyllä halusimme antaa suunnittelijoille mahdollisuuden käyttää luovuuttaan ja ammattitaitoaan hieman tavallista laajemmin. Voittaneen ratkaisun pohjalta luonnos täydennettiin tavanomaiseksi kaavaehdotuskartaksi”, kertoo Korpinen. 

Kilpailussa vertailtavaksi saatiin viisi erilaista ehdotusta. Valinnassa kiinnitettiin erityisesti huomiota suunnitelman laatuun. Laatua pisteytettiin rakennuksen toiminnallisuuden, tontin käytön, kaupunkikuvallisen ja arkkitehtonisen laadun ja suunnitelman tavoitteiden mukaisuuden näkökulmista. 

Tulevan päiväkodin paikalta puretaan vanha huonokuntoinen päiväkoti. Uuteen päiväkotiin mahtuu noin 150 lasta, ja tiloja on kahdeksalle kokopäiväryhmälle. Päiväkodissa tarjotaan normaalin päivähoidon lisäksi jatketun aukioloajan hoitoa ja avoimen päiväkodin palvelua. Rakennustyöt aloitetaan kesällä 2021. 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Uusi päiväkoti toisintaa Oulunsalon keskuksen ilmettä. Kuvat: PAVE Arkkitehdit Oy

Lue myös

Lue lisää aiheesta