Siirry suoraan sisältöön

Oulunlahden koulu palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

27.5.2021

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Oulunlahden koululle ja Sarasuon yksikölle Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Teemana jätteiden vähentäminen

Oulunlahdessa ympäristöraati Ekosoturit suunnittelivat ja toteuttivat kuluneen lukuvuoden aikana useita kivoja tapahtumia ja tempauksia, joista esimerkiksi aineeton joulukalenteri on vieläkin ihailtavissa koulumme kotisivuille linkitettynä.

Vuoden teema oli jätteiden vähentäminen, ja siinä onnistuttiin: omista ja yhteisistä tavaroista pyritään pitämään yhä paremmin huolta, kierrätysmateriaaleja hyödynnettiin erilaisissa töissä muun muassa kuvaamataidossa ja käsitöissä sekä STEAM-projekteissa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

Roskat lajitellaan joka rakennuksen Ekotekopisteillä, ja ruokahävikkiä torjuttiin erilaisten tempauksien, ruokalaan taiteiltujen kylttien ja tiedotuksen avulla.

”Oppilaat ovat tehneet aktiivisesti kestävän kehityksen työtä jo pitkään, mutta tänä vuonna otimme tavoitteeksi Vihreän lipun saamisen koulullemme ja siinä onnistuttiin hienosti. Kiitokset Ekosotureillemme, kestävän kehityksen opettajatiimille sekä erityisesti opettaja Eeva-Liisa Pääkköselle, joka koordinoi koulumme kestävän kehityksen toimintaa. Haluamme oppilaiden saavan vastuun ja innostuksen kipinän tulevaisuudesta huolehtimiseen”, rehtori Maija Laukka kommentoi.

Vihreä lippu salkoon

Oulunlahden koulun kieltenopettaja Eeva-Liisa Pääkkönen, joka on luotsannut koulun Vihreä lippu ympäristöraati Ekosotureita, iloitsi saavutuksesta.

”Mahtavaa, että oppilaiden kova työ palkittiin. Koko vuoden työ on huipentunut kuluvaan Vihreä lippu -viikkoon ja Toivon Agenda ja Luetaan! -tapahtumaan, jonka aikana koulu on kuhissut mahtavaa toimintaa.”

Saimme virtuaalivieraaksemme WWF:n edustajan, kirjastosta sai lainata kielikavereita, eli oppilaat pitivät toisilleen toimintapisteitä eri kielillä, luokissa pelattiin pakopelejä ja katseltiin kirjavinkkauksia ja striimauksia, ruokailuun mennessä vietiin Kiitosboksiin mukavaa palautetta keittiön väelle ja osallistuttiin Tyhjän lautasen haasteeseen. Viikon ohjelmassa on myös ääneen lukemista lukukoiralle tai pehmolelulle. Olemme erittäin tyytyväisiä, että saimme nyt Vihreän lipun salkoon liehumaan”, hän iloitsee. 

Oulunlahden koulussa vietetään perjantaina 26.5. klo 9.45 Vihreä lippu -juhlaa, jolloin koululla nostetaan Vihreän lipun salkoon.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta