Siirry suoraan sisältöön

Oulun yliopiston virallinen tutkintotodistus on jatkossa sähköinen

15.8.2022

Oulun yliopistosta valmistuneet saavat jatkossa sähköisen tutkintotodistuksen. Elokuussa 2022 valmistuvat ovat ensimmäisiä, joiden virallinen tutkintotodistus on sähköinen tutkintotodistus. Uudistus lisää todistuksen luotettavuutta, ja työnantajat voivat tarkistaa todistuksen aitouden helposti verkossa.

Sähköinen tutkintotodistus allekirjoitetaan sähköisen varmenteen avulla, mikä takaa tutkintotodistuksen aitouden ja hankaloittaa todistuksen väärentämistä. Sähköinen tutkintotodistus on EU:n tasolla hyväksytty dokumentti, joka noudattaa EU:n standardeja ja on luokiteltu korkeimmalla EU:n turvallisuusluokituksella.

Oulu.fi-sivustolta löytyy Atomi Validator -palvelu, jonka avulla työnantajat voivat tarkistaa todistuksen aitouden. Tutkintotodistuksen aitouden voi tarkistaa myös Digi- ja väestötietoviraston sivuilta löytyvän palvelun avulla. Lisäksi Euroopan komission sivuille on tulossa palvelu todistuksen aitouden tarkistamiseksi.

Todistuksen muuttuminen sähköiseksi helpottaa myös valmistuneita työnhakijoita, sillä työnhaku tapahtuu nykyisin useimmiten verkossa esimerkiksi sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta.

”Oulun yliopistosta valmistuneet voivat toimittaa jo työhakemusvaiheessa työnantajalle virallisen tutkintotodistuksen. Liitteitä ei myöskään tarvitse enää skannata paperilta sähköiseen muotoon”, kertoo Oulun yliopiston koulutuspalvelujen johtaja Vesa-Matti Sarenius.

Jaossa edelleen paperikin

Sähköisen tutkintotodistuksen lisäksi opiskelijat saavat tutkintotodistuksesta paperisen kopion, joka jaetaan yliopiston valmistujaisjuhlassa eli publiikissa. Jos opiskelija ei pääse publiikkiin, hän saa kopion koulutuksen lähipalveluista.

”Kopio jaetaan edelleen yliopiston kansiossa, jonka kanssa voi ottaa valmistujaiskuvia ja laittaa todistuksen näytille esimerkiksi omissa valmistujaisjuhlissa. Kopio ei ole virallinen tutkintotodistus, mutta sillä voi olla valmistuvalle suuri symbolinen arvo”, Sarenius sanoo.

Sähköinen tutkintotodistus on käytössä jo joissakin Suomen korkeakouluissa, ja moni korkeakoulu on siirtymässä paperisesta tutkintotodistuksesta sähköiseen.

 

 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Sähköinen tutkintotodistus on jo käytössä joissakin Suomen korkeakouluissa, ja moni korkeakoulu on siirtymässä paperisesta tutkintotodistuksesta sähköiseen. Kuva: Oulun yliopisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta