Siirry suoraan sisältöön

Yliopiston suunnitelmat Raksilaan tyssäsivät – kaupunki hakee uutta tulokulmaa keskustakampukselle

7.4.2022

Oulun yhdyskuntalautakunnan tiistain kokouksessa päätettiin, ettei Oulun yliopiston suunnitteluvarausta Raksilan markettien alueelle jatketa. Suunnitteluvaraus on alun perin Oulun kaupunginhallituksen päättämä, joten asia käsitellään vielä kaupunginhallituksessa.

Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Jani Törmin (ps.) mukaan lautakunnan päätöskanta oli selkeä jo ennen kokousta. 

“Yliopiston Raksilan suunnitelma ei saa kannatusta yhdyskuntalautakunnassa. Kampusalueeksi Raksila on liian ahdas ja suunnitelma ruuhkauttaisi aluetta merkittävästi. Asia keskusteltiin valmiiksi jo ennen lautakunnan kokousta, enemmistön kanta oli se, ettei suunnitteluvarausta jatketa”, Törmi toteaa.  

Yliopiston Raksilan kampussuunnitelma on herättänyt runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan sekä valtuustossa, että lehtien palstoilla. Yhdyskuntalautakunnan päätös etenee vielä kaupunginhallituksen käsittelyyn, sillä alun perin suunnitteluvaraus yliopiston Raksilan kampushankkeelle on myönnetty kaupunginhallituksen toimesta.   

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperän (kesk.) mukaan suunnitteluvaraus on kaupunginhallituksen kokouslistalla pääsiäisen jälkeen, 19. huhtikuuta.  

“Kaupunginhallitus käsittelee suunnitteluvarauksen, olemme sen aikaisemmin myöntäneet, joten asia tulee myös sen vuoksi kaupunginhallituksen pöydälle, mistään otto oikeudesta ei siis ole kyse”, Vehkaperä sanoo. 

Kaavoituksen puolesta kampus Raksilassa olisi ollut mahdollinen, mutta poliittista tahtotilaa hankkeen eteenpäin viemiseksi ei ole.  

“Kaupunginhallitukselle valtuustokeskustelu ja lautakunnan päätös ovat selkeä viesti poliittisesta tahtotilasta ja on epätodennäköistä, että hanke etenisi tällä valtuustokaudella Raksilan suhteen. Olemme ehdottomasti valmiita kartoittamaan yliopiston kanssa, mitä muita vaihtoehtoja on olemassa. Haluamme tukea yliopiston visiota ja kiinteistöstrategiaa”, Vehkaperä vakuuttaa.  

Poliittinen päätöksenteko ohjaa kaupungin maankäyttöä 

Yhdyskuntalautakunnan pöydällä on ollut kevään aikana useita isoja päätöksiä, esimerkiksi Asemakeskushanke. Törmi iloitsee, että yhdyskuntalautakunnassa on päätöksenteon meininki. 

“On mukava, että saamme isoja hankkeita liikkeelle. Puolueryhmät ja lautakunnan jäsenet käyvät keskenään läpi kantansa ennen lautakunnan kokouksia, itse kokouksessa ei tarvitse asioita enää vatvoa. Voimme suoraan äänestää päätöksistä ja ne ovat tietysti sen näköiset, mitkä ovat poliittiset voimasuhteet”, Törmi muistuttaa.  

Myös Vehkaperä vahvistaa, että päätökset edellyttävät riittävän laajaa poliittista tahtotilaa. On hankkeita, joissa se löytyy ja sitten on hankkeita, jotka eivät etene. Ensi viikon kaupunginhallituksen esityslistalla on toinen, lähes Raksilan kampuksen tapaan voimakkaita mielipiteitä aiheuttava hanke: Terwa Tower. Varsinaisia päätöksiä kaupunginhallitus ei Terwa Towerista tee, vaan kyseessä on hankkeen etenemistä esittelevä info. 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Raksila toivottaa edelleen ostoksille, mutta näillä näkymin ei opiskelemaan. Kuva: Sanna Krook

Lue myös

Lue lisää aiheesta