Siirry suoraan sisältöön

Oulun vetovoima kansainvälisten kokousten kaupunkina säilyi koronasta huolimatta

4.3.2021

Oulussa järjestettiin vuonna 2020 yhteensä 15 kansainvälistä kongressia. Kongresseihin osallistui kaikkiaan vajaat 2000 henkeä. Laskuissa ovat mukana perinteisesti, virtuaalisesti ja molempien yhdistelmänä hybridimuotoisesti toteutetut kongressit, konferenssit ja seminaarit, joissa vähintään joka viides osallistuja oli muualta kuin Suomesta.

Kongressivieraiden määrä jäi poikkeusvuonna 2020 huomattavasti pienemmäksi kuin yleensä. Oulussa järjestettiin 2017–2019 vuosittain keskimäärin 40 kansainvälistä kongressia. Kävijöitä niissä oli joka vuosi keskimäärin 3600. 

Oulussa yöpyvä ja palveluja käyttävä kongressivieras viettää kaupungissa noin 3,5 vuorokautta ja kuluttaa rahaa keskimäärin 250 euroa päivässä. Vuonna 2020 oululaisiin palveluihin jäi kongressivierailta käyttämättä arviolta neljästä viiteen miljoonaa euroa.

Oulussa halutaan järjestää kongresseja

"Kokous- ja ammattilaistapahtumat ovat merkittävä osa esimerkiksi Radisson Blu Oulu -hotellin liikevaihtoa", kertoo hotellin johtaja Tarja Karvola.

Uudistuksen jälkeen hotelli avasi ovensa syyskuussa 2020. Loka-joulukuussa ammattilaistapahtumien puute teki arviolta 500 000–800 000 euron loven Radisson Blu Oulun liikevaihtoon. 

”Syyskuussa meillä ehti olla kaksi hybridimuotoisesti toteutettua kansainvälistä kongressia, jossa puheenvuorot näytettiin screeniltä. Osa osallistujista oli paikan päällä ja osa osallistui etänä. Loppuvuodelle varattuja tilaisuuksia ei koronan vuoksi pystytty enää pitämään”, Karvola sanoo.

Kongressijärjestäjät eivät ole peruneet tapahtumiaan, vaan siirtäneet ne tulevaisuuteen. Karvolan mielestä se kertoo Oulusta hyvänä kansainvälisten kongressien kaupunkina.

”Täällä halutaan järjestää kongresseja, kun tilanne helpottaa.”

Korkeakoulut, tutkimuslaitokset, yliopistollinen sairaala, yritykset ja kaupunkiorganisaatio ovat vahvoja kansainvälisiä toimijoita, jotka tuovat Ouluun kokousmatkailijoita.

Oulu Convention Bureau neuvoo veloituksetta

Oulussa kongressijärjestäjille maksutonta ja puolueetonta asiantuntija-apua tarjoaa Oulu Convention Bureau (OCB), joka on osa Oulun kaupungin viestintä- ja tapahtumaryhmää. OCB:n palveluihin kuuluvat esimerkiksi avustaminen hakukirjan koostamisessa ja neuvonta budjetoinnissa sekä markkinoinnissa.

”Meihin voi rohkeasti ottaa yhteyttä. Yhdessä voimme pohtia uusia toteutuksen tapoja muuttuneessa tilanteessa”, kannustaa tapahtumapäällikkö Riina Aikio Oulu Convention Bureausta.

Viime vuonna Finland Convention Bureau teki kongressijärjestäjille kyselyn. Vastaajat suosittelevat kongressijärjestäjille ammattilaisen mukaan ottamista heti valmistelun alkuvaiheessa. Kyselystä käy kuitenkin ilmi, että kaikki järjestäjät eivät ole tietoisia paikallisista kongressipalveluista.

Kyselyyn vastaajista lähes 90 prosenttia suosittelee myös kollegoilleen kongressin hakemista ja järjestämistä Suomessa. Kongressin järjestäminen edistää esimerkiksi tutkijoiden uraa ja auttaa kansainvälisessä verkostoitumisessa. 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Oulu Convention Bureau antaa yrityksille myös maksutonta asiantuntija-apua konferenssien järjestämiseen. Kuva: kaupungin kuva-arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta