Siirry suoraan sisältöön

Kohti Oulun Päiviä, osa 1: Oulun ukrainalaiset löytävät taiteesta terapeuttista voimaa

8.8.2023

Kohti Oulun Päiviä -juttusarjassa kerrotaan syyskuun alussa järjestettävien Oulun Päivien tekijöistä. Pohjois-Pohjanmaan ukrainalaisten yhdistys tuo taidenäyttelyn Oulun Päiville. Anastasiya Kakhovska ja Regina Yarotskaya ovat tehneet vapaaehtoistyötä ukrainalaisten kanssa ja huomanneet, että pakolaisissa on paljon lahjakkaita ihmisiä, jotka huonojen, jopa traumaattisten kokemusten jälkeen ovat löytäneet hyvinvointia taiteesta.

Anastasiya Kakhovska huomauttaa, että taide on laaja käsite.  

”Oulun Päivien näyttelyteokset eivät ole ammattitaiteilijoiden töitä, mutta taiteen tekeminen on antanut monille mahdollisuuden työstää omia tunnetilojaan. Kun aloimme pohtia, miten me yhdistyksenä voisimme osallistua Oulun Päiville, tuli taidenäyttely heti mieleen. Aloimme myös miettiä, miten taide vaikuttaa myönteisesti ja syvästi ihmisen hyvinvointiin. Tunnemme monia ukrainalaisia täällä Oulussa ja heidän tarinoitaan. Jotkut heistä eivät vieläkään pysty edes puhumaan ääneen siitä, mitä ovat kokeneet ja nähneet. Esitämme taidetta ikään kuin lääkkeenä tai avaimena paranemiseen”, Kakhovska kertoo.

Esimerkiksi Regina Yarotksya löysi helpotusta maalaamisesta, kun hänelle läheinen ihminen oli kuollut. 

Oulu on oikea koti

Art of Healing -tapahtumassa on esillä ukrainalaisten taideteoksia, myös lasten, ja ristipistotöitä. 

”Haluamme, että kokonaisuus on tyylikäs ja harkittu”, Kakhovska sanoo. 

Molemmat naiset kokevat kiitollisuutta Oulua ja oululaisia kohtaan, sillä vastaanotto on ollut niin kertakaikkisen lämmin, aktiivinen ja innostunut. 

”Ensin ajattelin, että tämä on minulle vain välikaupunki matkalla muualle, mutta kolmen vuoden päästä aloin rakastua Ouluun ja nyt elämäni on täällä.”

Yarotskaya tuli Ouluun kuusi vuotta sitten rakkauden perässä Valko-Venäjän Minskistä. Aluksi hän hämmästeli pientä kaupunkia ilman metroa. 

”Nyt minulla on kodikas olo Oulussa ja koen, että täällä on kaikissa asioissa paljon mahdollisuuksia.” 

Kakhovska tuli opiskelemaan vuonna 2013 Oulun ammattikorkeakouluun.

”Ensin ajattelin, että tämä on minulle vain välikaupunki matkalla muualle, mutta kolmen vuoden päästä aloin rakastua Ouluun ja nyt elämäni on täällä. Aina kun olen muualla vertailen miten ihanat ihmiset Oulussa ovat ja ilmapiiri lämmin. Elämä täällä on helppoa ja kiireetöntä”, summaa Kakhovska.

Art of Healing -näyttelyn järjestää Pohjois-Pohjanmaan ukrainalaisten yhdistys 2. syyskuuta klo 11 – 17 kauppakeskus Valkean ensimmäisessä kerroksessa.

Oulun Päiviä vietetään 1.–3. syyskuuta. Ohjelmaa tehdään suurilta osin talkoovoimin oululaisten toimijoiden kanssa sekä keskustaan että muihin kaupunginosiin. Tapahtumaa on Oulussa vietetty vuodesta 1962. 


 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kolme naista metsäisessä ja puistomaisessa maisemassa pitää käsissään tekemiään taideteoksia eli maalauksia.
Alla Kolesnyk, Kateryna Vodiana ja Iryna Demchuk näkevät taiteessa jopa ratkaisevia keinoja elämänkokemusten käsittelyyn. Kuva: Liliia Volochniuk

Lue myös

Lue lisää aiheesta