Siirry suoraan sisältöön

Oulun teatterilla sytytetään kynttilät lauantaina Ukrainan sodan jaloissa olevien lasten ja nuorten puolesta

3.3.2022

Kaikki oululaiset voivat osallistua tuen ilmaisuun tuomalla kynttilän Oulun teatterin torin puoleiselle seinustalle osoitetulle alueelle lauantaina kello 15 alkaen. Kynttilöitä sytyttämällä halutaan huomioida myös lapset ja nuoret Oulussa, joita erityisesti sosiaalisen median kautta välittyvä sotakuva voi ahdistaa.

Oulun teatteri on ollut mukana osoittamassa kaupungin tukea Ukrainalle valaisemalla teatterin tornin Ukrainan lipun sinikeltaisin värein viime viikonlopusta lähtien. Tulevana viikonloppuna teatterissa juhlitaan suurmusikaali Billy Elliotin ensi-iltaan, jossa oululaiset lapset ja nuoret ovat näyttävästi mukana.  

“Billy Elliotin pääosissa ovat lapset, jotka saavat toteuttaa itseään turvallisessa ympäristössä ja kuvata osaamisellaan tarinaa itseksi kasvamisesta. Ajatuksemme ja sydämemme ovat näinä päivinä ukrainalaisten lasten ja nuorten luona”, toteavat teatterin johtajat Alma Lehmuskallio ja Anu-Maarit Moilanen

“Sytytämme kynttilän toivolle, että sota päättyisi eikä lasten ja nuorten täytyisi pelätä”, he jatkavat. 

Rauhan ja demokratian puolesta 

Oulun kaupunki on monin tavoin osoittanut tukensa Ukrainalle ja ystävyyskaupungilleen Odessalle. Myös oululaiset yritykset ja kaupunkilaiset halunneet auttaa, mutta silti moni kokee avuttomuutta - mitä vielä voisimme tehdä? Kaikille mielenilmauksiin osallistuminen tai ilmakitaraan tarttuminen eivät tunnu omalta toiminnalta. Vaikuttamisen keinona puhe rauhasta, toivosta, demokratiasta on silti voimakas ja siihen voi ottaa lapset ja nuoret mukaan.  

“Oulu on Unicefin lapsiystävällinen kaupunki. Tällä eleellä tahdomme erityisesti huomioida lapset ja nuoret tietysti Ukrainassa, mutta myös täällä Suomessa. Sotakuvat puskevat nyt lastenkin silmille esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Tilanne herättää huolta ja ahdistusta, josta puhuminen voi olla vaikeaa – joskus meille aikuisillekin. Sodan tuomitseminen yhdessä muiden kanssa on aktiivinen toimi demokratian ja rauhan puolesta. Kynttilöiden sytyttäminen on eleenä sellainen, jossa lapset ja nuoret voivat olla itsekin mukana”, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala toteaa.  

Lomalle turvallisin mielin 

Perjantaina Oulun koulut jäävät hiihtolomalle. Lomalla varsinkin lasten ja nuorten somekanavat kannattaa laittaa tauolle ja keskittyä mukavaan tekemiseen ja läheisten kanssa olemiseen, sillä liiallinen median seuranta voi lisätä ahdistusta.  

Mikäli sotapuhe huolestuttaa, keskustelu auttaa ja siihen löytyy apua ja materiaalia esimerkiksi Mieli ry:n sivuilta. Lisäksi Sekasin Discordiin on perustettu #Ukraina-kanava, jossa nuoret voivat keskustella tilanteesta vertaisten kanssa turvallisessa ilmapiirissä: discord.gg/sekasin 

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.

Lue myös