Siirry suoraan sisältöön

Oulun teatteri: Puolen miljoonan leikkausesitys on teatterille kohtalokas

13.11.2020

Oulun kaupunginhallitus esittää, että Oulun teatterille myönnettävästä toiminta-avustuksesta leikataan puoli miljoonaa euroa ensi vuodelta. Kaupunginteatteri näkee, että lähes viidenneksen leikkautuminen teatterin rahoituksesta johtaisi henkilöstön laajoihin irtisanomisiin.

Esitetty leikkaus vaikuttaa Oulun teatterin mukaan myös esittävän taiteen valtionosuuteen. Se tarkoittaa yhteensä yli 700 000 euron leikkausta vuodelle 2021. Valtionapu laskisi kaupungin tuen pienentymisen myötä vuosiksi.

”Oulun teatteri on selviämässä koronavuodesta tiukan talouskurin, koko henkilöstön kuukauden lomautuksen ja valtion ylimääräisen avun turvin. Valtio on ymmärtänyt hyvin sen ahdingon, jossa esittävät taiteet koronan vuoksi ovat. Mutta nyt kaupungin omat päättäjät haluavat ajaa alas teatterin”, Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen kommentoi.

Myös kulttuuripääkaupunkihaun katsotaan vaarantuvan

Valtionavun ja kaupungin leikkaukset johtavat teatterin mukaan arviolta noin 15 teatterialan työpaikan vähennystarpeeseen.

Toiminta-avustuksen leikkaamisen jälkeen teatterin omien ensi-iltojen määrä laskisi kuudesta ensi-illasta korkeintaan neljään.

Teatterilta huomautetaan, että kaupunginhallituksen leikkausesitykseen ei ole kirjattu perusteita eikä vaikutuksia ole arvioitu.

Teatterin mukaan esitys vaarantaa myös Oulun kulttuuripääkaupunkihaun.

Oululaisten kulttuuritoimijoiden kannanotto: Teatterin leikkaus olisi kohtalokas myös kaupungin vetovoimalle

Oululaiset kulttuuriammattilaiset kommentoivat yhteisessä kannanotossaan, että kaupunginhallituksen puolen miljoonan esitys on yllätys.

”Oululaiset kulttuuritoimijat ovat tehneet määrätietoista työtä yhdessä viranhaltijoiden kanssa esimerkiksi kulttuuristrategian tekemisessä. Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke, johon osallistuminen on kaupunginvaltuuston Suomi100-juhlapäätös, on innostanut yhteistyöhön ja luovuuteen. Päämäärä on ollut selvä ja yhteinen”, he toteavat tiedotteessaan.

Lisäksi todetaan, että esitys leikata teatterin tukea ei noudata kaupungin itse tekemiä päätöksiä ja kulttuuristrategiaa.

”Tempoileva päätöksenteko ei houkuta kulttuurintekijöitä jäämään saatikka muuttamaan Ouluun. Pitovoimansa kanssa kamppaileva kaupunki ei paranna tällä suunnanmuutoksella nuorten jäämistä kaupunkiin opiskelujen jälkeen”, kulttuuriammattilaiset huomauttavat. Oululaiset kulttuuritoimijat katsovat nyt levottomina, onko kulttuurin näivettäminen alkanut.”

Kannanoton ovat allekirjoittaneet seuraavat oululaiset kulttuuritoimijat: Pia Alatorvinen, toiminnanjohtaja Oulun kulttuuritapahtumayhdistys; Janne Kuustie, taiteellinen johtaja Akseli Klonk; Antti Leikas, puheenjohtaja Oulun kirjailijaseura; Helena Lindqvist, toiminnanjohtaja JoJo – Oulun Tanssin Keskus; Sauli Pesonen, toiminnanjohtaja Oulun elokuvakeskus; Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela, Soiva Siili; Pirjo Yli-Maunula, taiteellinen johtaja Flow Productions; Senni Kela ja toiminnanjohtaja ja Timo Harju, puheenjohtaja Kulttuuriosuuskunta Ilme.

 

 

Mikäli kaupunginhallituksen esitys teatterin toiminta-avustuksesta toteutuisi, se laskisi myös valtionavustuksen sekä esitysten määrää. Kuva: Esa Eirola

Liittyvät sisällöt

Lue myös

Lue lisää aiheesta