Oulun teatteri on ehdolla Vuoden teatteriksi 2023

Oulun teatterin tämän talven ohjelmistoon kuuluu muun muassa komedia Peter Pan menee pieleen. Kuvassa Kuvassa Timo Pesonen, Juho Uusitalo, Elina Ylisuvanto, Mirjami Kukkola, Mikko Penttilä ja Annika Aapalahti. Kuva: Janne-Pekka Manninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vuoden teatterin arvonimen myöntää Suomen Teatterit ry. Esiraadin valitsemasta kolmikosta lopullisen voittajan valitsee maaliskuussa kirjailija ja taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen Maailman teatteripäivänä maanantaina 27.3. Helsingissä pidettävässä Thalia-juhlassa.

”Tulin onnelliseksi siitä, että täällä yhdessä tekemämme kehitystyö tulee tälläkin tavalla näkyväksi. On ollut palkitsevaa todistaa, että todella vaikeista viime vuosista huolimatta teatterille on löytynyt sekä taiteellisesti että yhteisöllisesti älyttömän hyvä uusi suunta. Emme silti jää lepäilemään laakeriseppeleelle, paljon on vielä tekemättä”, kommentoi taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio Oulun teatterin tiedottessa.

Finalisteiksi on valittu myös helsinkiläiset nykytanssia ja fyysistä teatteria yhdistävä Carl Knif Company ja klovneriaan erikoistunut ammattiteatteriryhmä Red Nose Company. Oulun teatteri tekee Carl Knif Companyn kanssa kevääksi yhteistuotannon tanssiteatteriproduktiosta Kuolema Venetsiassa, jonka ensi-ilta on pienellä näyttämöllä 10. maaliskuuta.

Raati perusteli Oulun teatterin ehdokkutta painottaen sen olevan elävä esimerkki siitä, miten lyhyessäkin ajassa voidaan saada aikaan suuri muutos.

“Oulun teatteri on osoittanut, että teatteria voidaan kehittää pandemiasta, rahoituskriisistä, yt-neuvotteluista tai myrskyssä irronneesta katosta huolimatta. Kahden vuoden aikana Oulun teatteri on kehittänyt taiteellista ohjelmistoaan, teatterin tekemisen tapoja sekä taiteellisen työn johtamisen periaatteita. Hyvään johtamiseen ja hyvinvoivaan työyhteisöön panostaminen näkyy myös ulospäin”, perusteluissa sanotaan.

“Oulun teatteri on osoittanut, että teatteria voidaan kehittää pandemiasta, rahoituskriisistä, yt-neuvotteluista tai myrskyssä irronneesta katosta huolimatta.”

”Yksittäisenä kehittämistekona raati nosti esiin yksiosaisen työpäivän käyttöönottokokeilun, jonka voidaan nähdä jopa mullistavan teatterikentän käytäntöjä. Oulun teatterin harkittu ohjelmisto, yhteisölliset projektit sekä uudet toimintamallit ja yhteistyökumppanit tekevät teatterista mielenkiintoisen ja antavat aktiivisen ja eteenpäin menevän vaikutelman. Paikallisuus ja pohjoinen ulottuvuus on huomioitu toiminnassa hienosti ja oululaiset on osallistettu mukaan toimintaan. Teatterin henkistä toimintaympäristöä on onnistuttu laajentamaan”, perustelut jatkuvat.

”Yksittäisenä kehittämistekona raati nosti esiin yksiosaisen työpäivän käyttöönottokokeilun, jonka voidaan nähdä jopa mullistavan teatterikentän käytäntöjä.”

Oulun teatteri onkin kehittänyt toimintaansa Lehmuskallion ja toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilasen johdolla voimakkaasti viime vuosina.

”Olemme edistäneet muun muassa yhteiskunnallisten muutosten huomioimista toiminnassamme ja kehittäneet taiteellista työskentelyä, talouden ennakointia ja tuotannon prosesseja. Tämän lisäksi keskiössä on ollut suhde katsojaan: kuinka kohtaamme katsojamme korona-ajan jälkeen ja toisaalta miten erottaudumme lisääntyvän vapaa-ajan tarjonnan viidakossa”, Moilanen toteaa.

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa vuodesta 1996 lähtien. Oululainen esittävän taiteen tuotantoryhmä Flow Productions sai arvonimen vuonna 2020.