Siirry suoraan sisältöön

Oulun Talk show osa 7: Tuleva ministeri ja tuore päätoimittaja pohtivat Oulun tulevaisuutta

28.8.2020

Oulun Talk show -sarjassa on jo edetty osaan 7. Tämänkertaisessa jaksossa tuleva ministeri, Oulun kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Hanna Sarkkinen ja sanomalehti Kalevan uunituore päätoimittaja Sanna Keskinen pohtivat Suurlähettilään kanssa Oulun tulevaisuutta.

Mun Oulu tenttasi parivaljakkoa vielä lisää:

Miten kuvailisit Oulun imagoa?

Hanna Sarkkinen: ”Luulen että mielikuvissa painottuu pohjoisuus, teknologia ja väestölliset erityispiirteet. Tähän ehkä tulisi parempi vastaus ei-oululaiselta.”

Sanna Keskinen: ”Oulun imago vaihtelee ihmisestä riippuen. Eteläsuomalaisen silmiin Oulu näyttää pohjoiselta, ja teknologiakaupungin imago elää ja hengittää edelleen. Nokian raskaat irtisanomiset löivät tähän taakkansa, ja osalla lienee kuva kaupungista, joka menestyi joskus mutta kuihtuu nyt. Itseäni huolettaa kaikkein eniten se, jos kaupungin imago kaupunkilaisten silmissä on heikko.”

Mitä Oulussa on erityistä, jota muut eivät vielä tiedä?

Hanna Sarkkinen: ”Ehkä muualla Suomessa ei täysin ymmärretä Oulun merkitystä ”pohjoisen Suomen pääkaupunkina”, eikä tiedetä, että Oulussa on teknologian lisäksi myös muuta osaamista. Muualla ei ehkä myöskään tiedetä, kuinka hyvä kaupunki Oulu on asua ja kuinka mukavia ja välittömiä oululaiset ovat! Asuminen on edullista, liikenne toimii, palveluita ja harrastusmahdollisuuksia löytyy ja luonto on aina lähellä.”

Sanna Keskinen: ”Oulussa on rosoa, joka herättää monenlaisia tunteita. Oulu on ristiriitaisuuksien kaupunki, jossa on kiinnostavaa jännitettä juuri siksi. Oulu ei jätä kylmäksi, ja roso pitää osata kääntää voimavaraksi.”

Mitä päätöksiä tarvitaan, jotta Oulun vetovoima saadaan pysymään/edelleen kasvamaan?

Hanna Sarkkinen: ”Korkeakoulujen toimintamahdollisuudet on taattava ja liikenneyhteyksien on pelattava. Asumisviihtyvyyteen ja kulttuuriin on edelleen panostettava.”

Sanna Keskinen: ”Oulun keskustan kehittäminen on isossa roolissa kaupungin vetovoimatekijänä. Nuoret ikäluokat ovat yhä urbaanimpia ja kansainvälisempiä, ja valitettavasti Oulu häviää kummassakin ominaisuudessa saman kokoluokan kilpakumppaneilleen Tampereelle ja Turulle. Kaupungin laita-alueitakaan ei silti saa unohtaa, koska hyvän arjen mahdollisuudet ovat tärkeitä siinä, että asukkaat täällä pysyvät. Myös yritysten toimintamahdollisuuksien edistäminen on iso asia, koska ne tuovat alueelle työtä, ihmisiä ja vaurautta.”

Mitkä ovat mielestäsi pienensuuren Oulun vahvuudet?

Hanna Sarkkinen: ”Oulusta löytyy ison kaupungin palvelut ja säpinää, mutta Oulussa voi halutessaan elää maaseutumaisestikin. Ihmiset ovat rentoja ja välittömiä. Asuminen on suhteellisen edullista ja liikkuminen helppoa verrattuna moniin isoihin kaupunkeihin.”

Sanna Keskinen: ”Tuo yllä mainitsemani roso ja suorat, vahvat ihmiset. Merellisyys on edelleen alihyödynnetty ominaisuus, jota kannattaisi kehittää. Luonnon helppo saavutettavuus on selkeä vahvuus.”

Mitä Oululla on annettavaa Euroopalle kilpailussa kulttuuripääkaupungin tittelistä 2026?

Hanna Sarkkinen: ”Vastakohtien vetovoima: kaupunki-maaseutu, valo-varjo, teknologia-luonto, moderni elämä-perinteet.”

Sanna Keskinen: ”Pohjoisuus on se ydinsana. Siinä on eksotiikkaa, ainutlaatuisuutta ja monia mahdollisia tulokulmia. Se yhdistää tämän alueen ihmisiä ja vaikuttaa mentaliteettiimme. Eurooppalaisuuteen se tuo näkökulman, joka poikkeaa keski- tai eteläeurooppalaisesta ja siten avartaa katsantokantoja ja lisää ymmärrystä Euroopan eri alueista.”


Jaksot nähtävissä: talkshow.oulu.com

 

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kansanedustaja Sarkkinen ja päätoimittaja Keskinen pärjäsivät aika hyvin Tiijäkkö nää nää -tietovisassa.

Lue myös

Lue lisää aiheesta